30.11.08

Super Women in the House! haha

Salam. Sudah korang sedia maklum, aku sudah merdeka and habis SPM sekarang nie. So, I will be having a straight 3 month holiday. Yahoo!! Merdeka!! What a relief! Lepas aje aku habis exam, aku rasa nak jerit and menangis pon ade sebab rase beban study akhirnya dah tak ade; memang rasa merdeka sangat-sangat. Lepas habis saja paper EST and PSV hari Khamis minggu lepas, aku balik rumah dan terus teriak "MERDEKA!!" macam orang giler. Betul, mak aku pun cakap aku macam tak betul. hahaha XDD

Tapi habis spm nie, bukan holiday yang aku dapat. Haha, Allah sentiasa memberi ujian kepada hamba-Nya, right? 2 hingga 3 hari nie, macam-macam kerja aku kena buat. Aku nie bukan merungut, tapi pening kepala tahap gaban dengan sikap family aku. Sejak kakak aku masuk matrikulasi, hampir semua kerja rumah ni diuruskan oleh kaum hawa dalam rumah aku nie. Boleh dikatakan la, semua perempuan dalam keluarga aku hebat-hebat belaka sebab dapat uruskan rumah mahupun kerja macam petik jari aje (even me, tapi tak adela hebat sangat..).

Wanita pertama yang paling aku respek habis kan ialah mak aku. Mak aku nie always busy dengan kerja di rumah dan di sekolah. Setiap kali waktu sekolah, mesti mak aku balik lambat. Even though mak aku selalu balik lambat, mak aku tak pernah lupa tangungjawab dia sebagai seorang ibu. Kerja rumah beres semuanya. Masak and basuh baju mak aku yang buat. Sometimes kemas umah pun mak aku buat. Aku? hahaha, aku assistance mak aku. Kalo mak aku basuh, aku pulak tukang sidai. Kalo mak aku kemas umah, aku pun ikut sekali kemas umah.

Wanita kedua yang aku respek ialah kakak aku! Ape benda yang dia tak boleh buat, habaq aku? Seriously, dia baik, hormat orang tua, selalu ingat Allah, rajin, pandai and memang ulat buku. Family aku semua respek die habis. Kakak aku nie memang rajin baca buku. Dia study, study gak and in the same time die kemas rumah. Dia jugak tolong uruskan adik beradik aku yang lain macam mengajar diorang mengaji and even time siapan kerja sekolah. Aku plak? macam biasa la, kalo dia tak ade, aku pulak gantikan tempat dia.

Aku nie pulak, do you think aku nie super woman ke? Hahaha! Jangan nak merepek. Kalo korang nak kate aku super woman dalam bab-bab komputer kat dalam rumah aku, tuu memang tak boleh dinafikan lah, right? Haha, yer la, aku bukan nak memuji atau membangga diri tapi thats the facts that you guys should accept. Setiap kali bapak aku nak buat kerja skolah guna komputer, mesti bapak aku panggil aku. Dia akan pangil aku setiap 30 minit.

30 minit pertama:

"Adik, naik atas kejap. Abah nak mintak tolong nie."

"Kenapa abah? Abah nak tanye ape plak nie?"

"Nie, abah dah hilangkan menu button kat atas nie. Macam mane nak ambik balik?"

"Owh, senang aje. Abah gi kat anak panah kebawah yang paling hujung belah kanan. Abah tekan and ambik add or remove toolbars. Then ambik customize..blah..blah..blah.."

"ehh! Kejap..kejap.. Adik ajar abah sekali lagi.."

"Eh, abah! Abah nak gi mane tuu..?"

"Abah nak ambik laptop. Ko ajar abah sekali lagi."

(bapak aku ambik laa program WORD)

"Hah! ajar abah sekali lagi."

"Ok, abah gi kat hujung macam yang adik ajar tadi.."

"Ok, abah dah tekan tuu. Pastu macam mane plak?"

"Owh, abah choose categories then abah ambik laa mane-mane yang ade kat commands tuu. Pastu abah bawak, jangan lepaskan mouse, bawak pergi kat mana-mana toolbars kat atas nie."

"abah nak letak kat mana nie? banyak sangat tempat boleh bubuh..?"

"mane-mane aje, sukahati abah nak taruk kat mane."

"Ok, abah nak taruk nie gi sini. Eh..owwhhh~..owhhh~...ohhh~.."

"Abah buat ape plak nie? Main-main plak.."

"Hahahaha!~ tak ade la, kan senang kalo letak semua aje kat situ.."

".......("-___-")........."


30 minit seterusnya :


"Adik, abah nak scan gambo untuk kerja nie. Macam mana nak scan? Adik ajar abah."

"Mana gambonya abah? Mana gambo lencana sekolahnye?"

"Nah, ko scan benda nie."

"(mengajar bapak aku) abah pergi MP Navigator, pastu tekan nie..tekan tuu..tekan nie.."

"Ya Allah! Banyaknyer! Susah laa abah nak ingat nak tekan mana satu."

".................."

Haihh! pening kepala aku. Aku sekarang nie dah jadi tutor komputer tak bergaji pon ade. Pening woah nak ajar bapak aku pasal komputer. Memang kena banyak bersabar. Hahaha, sama gak macam bapak aku! For your guys information, bapak aku pulak tutor aku dalam Addmath and Mathematics! Kahkah, time bapak aku ajar aku, die plak yang pening! hahaha, sama-sama laa kite pening yer abah!~ hahaha XDDD

"Adik!!~"

Jap! Tengok tuu! Tengok tuu! Bapak aku panggil lagi. Hah! tuu laa tanda-tanda aku nie super woman dalam family aku. Bapak aku memang wajib panggil aku kalo bab-bab komputer nieh. Alah, bukan bapak aku aje, even mak aku jugak.

"Adik, tolong scan mak punya soalan STPM 2004 and 2007."

"Alright mak. Mak nak bila..??"

"Lagi cepat lagi bagus.."

"Ok."

Tengok? korang tengok tuu?? Betapa feymesnye aku dalam family aku. Hahaha XD Jap..jap..aku tak riak, ok? Aku cuma nak meng-happykan diri aje. Hakhak. Betul, even abang aku pun mintak aku tolong. Tapi bukan laa bab-bab menatang komputer, tapi kalo nak aku tolong ambikkan barang die, mesti die mintak aku ambikkan. Muka aku jugak die nak suruh, muka nie korang tahu?? Tu laa, aku nie cute and baik sangat sebab tuu laa ang aku abang aku mintak aku tolong. Hahaha! Perasan! Kalo abang dengar mesti termuntah, termasuk laa dengan mak and bapak aku! kahkahkah! Kadang-kadang geram gak sebab die ada kaki sendiri kenapa tak pergi ambik sendiri aje? Menyampah betul! Tapi sebab die abang aku, aku ikutkan ajela.

"Adik, tolong sidaikan seluar Amir nie kat luar."

"Hurm, yer la."

Perghh! tengok tuu..tengok tuhh! Memang tak boleh tengok aku senang untuk satu hari. Aku nie asyik kehulu-kehilir tolong parents aku. Rase kaki nak tercabut pun ade. Kahkah! Tuu laa lumrah kehidupan seorang anak dan ibubapanya. Sebagai seorang anak, adalah wajar kita menolong kedua ibubapa kita. Diorang pun dah banyak berkorban untuk kita; lahirkan dan besarkan kite. Kalo kite tengok diri kite nie, even adik sendiri pun tak mampu nak uruskan. Mak and ayah kita? Bayangkan laa, ada mak and bapak mampu menjaga dan mambesarkan sampai 14 orang anak, tapi boleh ke 14 orang anak tuu menjaga hanya mak and ayah mereka..? So, kita respek-respek laa kedua orang tua kita dan jangan la kurang ajar. Kalo sekali pun makan hati, bersabar laa kerana sesungguhnya syurga dibawah telapak kaki ibu.

Ok laa, sampai sini aje laa aku menaip cerita. Nie laa al-kisah kehidupan aku sebagai seorang anak super woman untuk family aku. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah kerana aku dah dikurniakan keluarga yang sangat sempurna. Maybe aku hidup bukan dalam keluarga yang kaya, tapi kehipan yang sangat sederhana sudah buatkan hati aku cukup tenang dan sempurna. Erti kekeluargaan bukan berdasarkan wang ringgit tapi ikatan silaturahim dan kasih sayang diantara kita merupakan aspek yang paling penting dalam mewujudkan keluarga yang harmoni. Di ingatkan jugak, tuntutan dan pengajaran agama jugak penting dalam membentuk keluarga harmoni kerana Agama mampu membentuk anak-anak yang menghormati ibubapa selain daripada didikan peradaban.

1 comment:

uNa !! said...

kehkeh sama weh! haha kdg2 tension gak weh kn kn kn hahah

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View