28.2.09

Adab bercinta dalam Islam

Dalam surah ar-Rum ayat 21 Allah menyatakan, “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”

ISLAM menggariskan akhlak yang terbaik untuk merealisasikan percintaan sesama lelaki dan perempuan yang mukalaf. Terdapat tiga peringkat percintaan yang mana orang Islam hendaklah mencuba sedaya upaya mereka untuk memelihara kesucian cinta itu daripada dicemari unsur-unsur maksiat dan perkara-perkara yang dapat membawa kepada kemurkaan Allah. Tiga peringkat tersebut adalah cinta sebelum perkahwinan, cinta selepas bertunang dan cinta selepas perkahwinan.

Cinta Sebelum Kahwin

Cinta sebelum perkahwinan adalah cinta yang hadir daripada pergaulan harian dengan individu yang mempunyai kesamaan daripada segi cita rasa, peribadi, minat dan cara hidup. Ada kalanya cinta ini adalah cinta pandang pertama yang hadir secara mendadak, dan ia juga mungkin cinta yang dibina secara berperingkat melalui pertemuan dan pergaulan harian. Cinta sebelum perkahwinan biasanya tidak digalakkan dalam Islam, kerana dikhuatiri akan menjerumuskan pencinta itu ke kancah maksiat dan kelalaian dalam percintaan. Walau bagaimanapun, jika percintaan itu mempunyai matlamat suci, iaitu untuk membawa pencinta itu ke jinjing pelamin dan ikatan yang sah, maka sebagai pencinta yang beriman dan takutkan Allah, mereka haruslah menjaga dan memelihara perkara-perkara berikut:

1.Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri, tidak membuang masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual, dan tidak menjadikan pergaulan mereka seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. Mereka harus sedar dan berasa malu kerana mereka masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.

2.Menghormati maruah dan harga diri masing-masing, dalam erti kata lain tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih, kerana orang yang ketiga adalah syaitan. Di samping itu tidak berhias-hias atau menampakkan perhiasan di hadapan kekasih kerana dikhuatiri boleh menaikkan nafsu syahwat kekasih. Sebaik-baiknya sebarang pertemuan hendaklah melibatkan mahram atau ibu bapa yang mengawasi tingkah laku mereka.

3.Mendapat restu dan kebenaran dari ibu bapa adalah faktor kejayaan dalam percintaan sebelum perkahwinan. Restu daripada ibu bapa memudahkan proses pertunangan dan pernikahan yang akan berlangsung sebagai kelangsungan daripada cinta itu. Ibu bapa harus memainkan peranan dengan memastikan anak-anak tidak melupakan tanggungjawab peribadi dan batasan akhlak dan ajaran agama semasa bercinta.

4.Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki akan diredai dan diberkati Allah. Bermohon kepada Allah supaya cinta itu dapat membawa kepada kesempurnaan peribadi dan kesempurnaan agama dengan mendirikan rumah tangga dan memelihara kelangsungan cinta itu.

5.Sentiasa melakukan solat Istikharah bagi meneguhkan hati supaya orang yang dicintai itu adalah yang terbaik untuk menjadi pasangan hidup sehingga ke akhir hayat. Janganlah mencintai seseorang kerana harta, rupa atau keturunannya, tetapi cintailah dia kerana agama dan kemuliaan akhlaknya. Solat istikharah membantu supaya individu yang bercinta itu tidak menyesal dengan pilihannya dan dia wajiblah menjuruskan percintaannya itu untuk mendirikan rumah tangga yang terpelihara. Sekiranya dia bercinta tanpa niat untuk berumah tangga tetapi sekadar ingin bermain-main dan bersuka ria, maka percintaan itu adalah penipuan dan setiap perbuatan ke arah itu mencetuskan dosa dan kemurkaan Allah.

Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, berdating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan. Sebagai hamba Allah yang takut kepada kemaksiatan dan kehinaan hidup di dunia, pasangan kekasih hendaklah berasa malu untuk mempamerkan ‘cinta terlarang’ mereka kerana belum lagi diiktiraf oleh perkahwinan yang dituntut oleh syarak. Tetapi sebaliknya, apabila diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah, perbuatan-perbuatan itu mendatangkan pahala dengan syarat suami isteri itu berusaha untuk menjaga batasan akhlak dan kesopanan tingkah laku apabila berada di khalayak ramai.

Cinta Selepas Bertunang

Kebanyakan orang yang bercinta menyimpan hasrat untuk mempertahankan cintanya hingga ke jinjang pelamin. Ber-tunang adalah cara yang dilakukan bagi menyempurnakan janji untuk berkahwin. Ia adalah tanda pengabadian cinta yang suci dan tulus. Cinta dalam pertunangan besar ujiannya kerana godaan dan cabaran yang datang dari pelbagai pihak mampu merubah hati dan pendirian pasangan. Orang yang bertunang dikatakan ‘berdarah manis’ kerana mudah terjebak kepada gangguan perasaan dan terdedah kepada pelbagai cabaran. Oleh sebab itu pertunangan tidak digalakkan untuk tempoh yang lama mengikut adat masyarakat Melayu. Malah ia tidak perlu dihebohkan kepada semua orang kerana dikhuatiri pasangan itu berubah hati dan tidak jadi melangsungkan perkahwinan.

Bertunang tidak sama dengan berkahwin. Bertunang adalah ikatan tetapi ia belum diteguhkan oleh akad yang menghalal-kan segala perhubungan antara lelaki dan perempuan. Bertunang adalah tempoh suai kenal bukan tempoh memadu asrama. Maka orang yang sedang bertunang tidak boleh melanggar batas-batas agama kerana mereka masih belum ‘halal’ untuk sentuh-bersentuhan, cium-berciuman dan sebagainya. Pihak lelaki perlu menyedari mereka belum lagi menjadi suami, begitu juga pihak perempuan belum bergelar isteri. Maka berhati-hatilah dalam pergaulan kerana syaitan sentiasa menjadi orang ketiga yang tidak jemu menggoda dan cuba merosakkan cinta yang terbina.

Cinta Selepas Kahwin

Allah mengiktiraf cinta selepas perkahwinan sebagai yang terbaik dan sumber segala kesenangan dan kasih sayang sebagaimana yang dinyatakan di dalam Quran ayat 21 surah ar-Rum, “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”.

Cinta selepas perkahwinan adalah cinta yang diredai dan dituntut oleh ajaran Islam. Cinta seharusnya berputik mekar selepas pasangan suami isteri itu mendapat mandat yang agung untuk bercinta melalui ikatan yang sah dan diiktiraf oleh agama dan juga anggota masyarakat. Bagi menyuburkan cinta selepas perkahwinan, maka pasangan suami isteri haruslah menghormati hak-hak dan tanggungjawab kepada yang dicintai dengan penuh kecintaan dan kasih sayang. Antara cara-cara untuk menyuburkan rasa cinta sebegitu adalah:

1.Membuktikan cinta melalui ketaatan, kasih sayang, pengorbanan dan kesungguhan memuliakan pasangan dan rumah tangga yang dibina. Pasangan suami isteri hendaklah sentiasa saling hormat-menghormati, menghargai perasaan dan tutur kata, sentiasa mendoakan kesejahteraan keluarga dan berusaha memelihara amanah dan janji yang dibuat.

2.Melahirkan zuriat sebagai bukti cinta yang terjalin. Sekiranya ditakdirkan tidak mempunyai zuriat, suami hendaklah bersabar dan tidak terburu-buru untuk berkahwin lain. Seharusnya usaha dilipatkan gandakan untuk mendapatkan zuriat baik secara tradisional mahupun secara perubatan. Sekiranya tidak berhasil, bolehlah mengambil anak angkat sebagai langkah alternatif.

3.Mengasihi dan menghormati ahli keluarga pasangan suami isteri. Bagi mewujudkan keluarga yang harmonis, perhubungan kedua-dua belah pihak hendaklah dijaga dan dipelihara sebaik mungkin. Sesekali, hadiah dapat dijadikan penghubung kasih-sayang dan tidak lupa untuk bertanya khabar sekiranya tidak berkesempatan untuk menziarahi keluarga yang jauh.

Seharusnya Cinta…

Insan yang beriman sering kali meletakkan sandaran yang kuat dan kukuh kepada Allah. Maka, dalam soal percintaan, sering kali mereka bersikap tenang dan menyerah diri kepada ketentuan Allah. Ini adalah kerana mereka yakin cinta datang dari Allah dan hanya Dia sahaja yang dapat menganugerahkan atau menghapuskan cinta itu. Allah adalah Pencipta kepada cinta, dan setiap penciptaan-Nya ada matlamat dan sebab kewujudannya, yang sering kali tidak cuba difahami oleh manusia.

Hanya segelintir sahaja yang memahami hakikat didatangkan perasaan cinta itu, iaitu kembali kepada asal matlamat kejadian manusia; untuk menyembah dan melakukan ketaatan kepada Allah. Tidak kira apa bangsa ataupun agama sekalipun, hakikat cinta adalah kembali kepada mengagungkan dan membesarkan Tuhan yang menciptakan segala cinta. Agama Islam, Kristian, Buddha, Hindu serta lain-lain agama tetap mengupas persoalan cinta sebagai sumber kedamaian hati dan keamanan dunia.

Realiti cinta menuntut pengorbanan daripada setiap individu yang berani untuk melibatkan dirinya dalam percintaan. Cinta penuh dengan air mata, aliran perasaan yang amat deras dan getaran yang mengilukan hati. Cinta juga penuh dengan keindahan, keselesaan, kehalusan perasaan dan kenikmatan jasmani mahupun rohani. Ini adalah kerana, cinta tidak hanya melibatkan perasaan semula jadi antara lelaki dan perempuan sahaja tetapi juga melibatkan perhubungan antara manusia dan Tuhan, manusia dan alam, serta manusia dan perbuatan.

Oleh yang demikian, insan yang beriman dapat mengelakkan diri daripada melakukan kesilapan dalam pergaulan, kekecewaan dalam percintaan, dan kehancuran dalam kehidupan. Mereka memahami hakikat cinta dan jenis-jenis cinta yang wujud dalam dunia ini, lantas menjadikan fikiran mereka lebih terbuka dan bijaksana dalam menangani soal percintaan. Penderitaan, penyesalan, dan kebencian tidak dijadikan sebagai sumber yang boleh memudaratkan diri dan hati, tetapi sebaliknya sebagai sumber yang memberi kesedaran dan keinsafan akan hakikat kehidupan yang sebenarnya.

ORIGINAL SOURCE : Adab bercinta dalam islam

T h i n k i n g .

Selama aku mendiamkan diri, secara tidak sengaja pemikiran aku telah terfikir sesuatu yang agak kompleks untuk dimengerti.

Dalam dua hingga tiga hari lepas, aku ade terfikir..

"kenapa sesama umat islam bergaduh..?"

Aku mula terfikir persoalan macam itu apabila lihat dan membaca masalah politik yang telah melanda di Perak. Majoriti yang mengundi PAS ialah beragama islam, begitu juga dengan pengundi UMNO, cuma ade la sikit-sikit non muslim sebab parti universal la katakan. Orang UMNO jugak tergolong dengan ahli Sunna Waljamaah, sama jugak dengan PAS.

Kita bergaduh dengan orang yang sama aliran dengan kita - Ahli sunnah Waljamaah, dan bukan golongan orang ajaran sesat. Aku nak persoalkan, kenapa kite sesama muslim bergaduh walaupun sama aliran?

Kita bermasam muka antara muslim yang lain adakah kerana Allah, ataupun kerana kemahuan sendiri dalam mengusai kuasa politik?

Adakah ALLAH SWT mahukan sesama muslim bergaduh seperti keadaan sekarang ini?

Orang selalu cakap, buat sesuatu perkara kerana Allah SWT.

Tapi, kemelut politik yang berlaku di Malaysia nie, terutama bagi yang PAS - adakah ianya betul-betul kerana Allah SWT?

Kalau betulah kerana Allah, kenapa Perak sekarang nie dah kucar kacir..?

Adakah Allah SWT suka keadaan macam ini..?

Kalau nak cakap pasal perang Islam, semuanyer peperangan antara orang kafir dengan Umat islam.

Bukan sesama islam..kan..?

Entah la, aku pun tak tahu la. Yang pasti, Islam ialah agama kesejahteraan.

Manusia memang kompleks --- terutama dalam soal dalaman dan perasaan.

Dan orang yang menulis topik nie pula , makin tulis makin sakit kepala.

Sekian dan wassalam.

27.2.09

Oh, Tok Janggut!

Assalamualaikum. Aduh, sekian lama aku tak pergi sekolah, semakin rase rindu pulak especially kat budak-budak junior yang baya adik aku. Haha, aku nie umur aje tua, tapi aku rase lebih senang berdamping dengan budak-budak berbanding orang dewasa.

Orang selalu cakap, kalau orang yang berdamping dengan budak-budak nie kebanyakkanya tak berapa nak matang cara pemikirannya. Tapi, aku tidak sama sekali bersependapat sedemikian. Kalau difikirkan secara logiknya, aku lagi seronok bergaul dengan budak-budak ialah kerana sikap diorang yang spontan dan suka buat lawak.

Mungkin itu jadi salah satu faktor menyebabkan adik aku rapat dengan aku. Walaupun kami kadang-kala (agak selalu jugak la) bergaduh, tapi tak pernah pulak sampai 2-3 hari tak cakap.
Dalam 3 jam, baik la. Hahaha, entah la maybe sebab we take everything secara baik.

Aku nie jenis agak serius, dan tidak memerlukan lawak yang palsu untuk buat aku gelak. Korang buat lawak simple, makin aku suke gelak. Kalau lawak bodoh atau tengin, sayonara aje la!

Pengalaman mase form 5 dengan mengenali budak-budak form 1 kat skolah aku memang best sangat. Aku nie selalu tumpang kelas 1 Ceria sebab nak tunggu bapak aku. Bapak nie selalu aje kuar lambat. Entah ape bende dia buat aku pun tak tahu.

Jadi, oleh sebab aku tumpang kelas adik aku (kelas 1 Ceria tu la), aku cuba kenali and sembang sekali dengan budak-budak dalam tu. Hahaha, best dan memang best. Sikap peramah diorang dan suka buat lawak tuu selalu buat aku tersenyum. Aku dapat rasakan tension aku selepas belajar hilang sebaik saje bergurau senda dengan budak-budak tuu. Haha.

Alhamdulillah, walaupun aku nie jauh lebih tua daripada diorang, tapi diorang dapat terima aku tanpa segan silu. Siap tanya aku macam-macam soalan - Sejarah la, agama la, itu la ini la sampai kes mengata orang pun diorang berkongsi dengan aku tanpa segan dan silu. Hahaha xDD

Aduhh, manis sungguh kenangan dengan diorang. Hari tu, adik aku bagitau la yang mereka buat satu sajak khas untuk Tok Janggut. Oleh sebab cikgu tak masuk, bukan main enjoy diorang reka sajak. Diorang nie memang suke sejarah dan most of them memang rajin study. Haha. Mayeb sebab tu kot sampai buat sajak..? Entah la. Haha.

Korang baca la sajak diorang yang merepek merapu nie. Aku baca banyak kali pun tak kering gusi. Asyik gelak aje. Haha, ape-ape pun, memang ade semangat cintakan Tok Janggut laa - terlebih cinta pun ade sebab kedengaran macam sajak cinta sejati pun ade. Aduuyaii~


TAJUK : Oh, Tok Janggut!
DIREKA : Wan Aishah & Umi Aishah.
ANTONASI : lagu Owh Fatimah.

Oh, Tok Janggut
Kaulah jantung hatiku,
Ku sanggup renangi lautan api,
akan ku petik bintang dilangit,
hanya untuk mu.

Janggutmu menawan hatiku,
sehingga terbawa dalam lenaku,
hidungmu yang penyek,
ketinggianmu yang pendek,
matamu yang sepet,
Telingamu yang capang,
seperti piring astro,
Oh Janggutku.

Janggutmu, janggutku juga,
Foe ever-and-ever,
Until when-when.


P/S : Sila menyayikan sajak nie dengan menggunakan rhythem lagu Owh Fatimah sambil menari-nari tak tentu hala untuk mendapat result yang lebih baik. Harap maklum.

INFO KHAS DARIPADA : Adik ku - Yana. Hahaha xDD

STATUS SEMASA MENAIP SAJAK : Gelak macam orang tak betul.

Sekian dan Wassalam.

24.2.09

Stop for awhile.

Assalamualaikum. Sekarang nie aku nak stop sekejap dari menggunakan komputer. Maybe entry aku pun akan jarang aku post lepas nie - dengan alasan untuk membaca dan mendalami ilmu yang aku sendiri kurang mantap. Pendek cerita, aku nak mencari ilmu like hari membaca. Macam yang korang selalu dengar, membaca itu jambatan ilmu. Jadi, dengan membaca la aku tambah pengetahuan, right?

Aku jugak nak baca macam-macam pasal agama aku sendiri - Islam. Aku rasa, diri aku kurang sangat ilmu bab nie. Entah macam mana, aku perlu lagi kenal apa itu islam. Lahir di dalam islam tidak semestinya kita paham apa itu islam kerana kadang kala ada umat islam yang lahir dalam islam tapi tidak berperwatakkan seperti seorang muslim. Korang paham maksud aku..?

Jadi, Ada beberapa benda yang aku nak baca, antaranya :
(a) Semua yang berkaitan dengan islam.
(b) Baca buku english supaya boleh mantapkan lagi english aku.
(c) Nak baca pasal geography or dalam erti kata lain pasal bumi and peta dunia sebab aku buta la dalam bab peta-peta nie. Kalau orang tanye, mesti terlopong aje mulut aku sebab tak tahu kat mana.
(d) Baca pasal issue semasa sebab kalau orang cakap pasal hal tu, aku boleh tahu ape citenye - tak adelah nak main serkap jarang.
(e) Kalau boleh nak baca pasal psychology laa...macam kes bunuh diri..hurmm...
(f) Nak baca balik sejarah negara aku sebab aku dapat rasakan, info sejarah aku semakin berkurangan...
(g) Senang cite, banyak benda la aku nak baca!

Hah itu dia. Jadi untuk beberapa hari nie memang aku nak baca..baca..dan baca. Jadi, harap maklum buat semua teman aku yer kalau aku tak online tu - sebab aku nak adakan hari membaca. Hahaha. Una, sorry erk. Buat sementara nie aku agak susah nak online. Jadi, akalu aku ade masa, aku call ko erk sayang? ;)

P/S : Kalau korang ade ape-ape info best nak kasi aku baca, sila tinggalkan link ke site tu. Or korang boleh kasi aku tajuk then aku cari sendiri.

Sekian dan wassalam.

23.2.09

Kesengalan Budak Myspace.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari nie aku nak cite pasal kesengalan budak-budak malaysia di myspace. Aku tak tujukan mende nie pada semua pengguna myspace - hanya segelintir saje.

Aku sebenarnya dah lama nak tulis cerite nie cuma aku takut budak-budak myspace saman aku aje. Tapi, selepas beberapa incident telah berlaku, aku ambik keputusan untuk menekankan cerita sebenar agar beberapa pihak akan buka mata, bukak hati, sampai terbukak keinsafan hati..

Acctually, account myspace aku yang sekarang nie merupakan account baru dan sebelum nie aku ade account lama di myspace tapi aku delete dengan alasan nak study (konon la).

Kemudian, aku buat balik account aku atas sebab :
1 - ramai member guna myspace.
2 - nak contact kawan lama budak myspace.
3 - cuci mata dan tengok/kaji perangai manusia.
4 - sekadar nk cari gaduh dengan orang.
5 - kebosanan yang terlampau sangat.
Berikut merupakan faktor-faktor aku buat account baru di myspace aku. Tapi, ape kaitan pulak dengan tajuk diatas? sorry sebab aku banyak melencong. Aku saje aje tulis pendahuluan sebab tak nak kasi korang confuse dengan isi yang bakal aku taip nanti.


Bermulanya Kesengalan bajet Hot.
Hari nie aku bukak or dari erti bahasa kamus myspace ialah "online" account myspace aku. Anak-anak, janganlah ambik istilah yang telah aku tulis kerana ia bakal merosakkan bahasa melayu kamu seterusnya akan melingkupkan result BM korang. Okay la, kite sambung balik.

Aku nie malas nak comment kat orang - so aku cuma jalan cuci mate aje la kat myspace. Tengok mamat ensem, tengok yang kureng sikit, tengok la budak-budak alim, tengok la budak bajet cun and hot. Kira semuanya la aku tengok la. Dah nama Allah kasi mata, ape lagi kalau kegunaan nya untuk melihat ciptaanNya kan? At least aku tak buat kerja macam tengok cerita porno tak tentu hala.

Pijak punya pijak profile orang, tetiba aje aku jumpe profile yang agak tak boleh blah. Pergh! Ya Allah, ampun kan aku kalo aku mengumpat orang! okey, sambung balik pasal PERGH tu. Macam nie, aku tengok la mula-mula gambo dia kat profile orang lain. Muka memang cun siap buat posing maut hinggakan aku tengok pun nak naik maut! Dengan pakai spek mate kaler hitam tu buat posing cute. Kalau laki tengok, aku tak tahu la ape yang terlintas dalam kepala diorang.


Kesengalan bajet Hot Sudah Start..
Oleh sebab dia cute, jadi aku nak tengok la dia nie macam mana. Saja, nak tengok dalaman dan luaran tu sama ke tidak. Masa aku masuk profile die, memang okey la, simple aje la layouts dia dan kaler warna warni - sesuai la sangat dengan gaya dia yang comey sangat tu. Then, aku terpandang kat headline dia yang mengatakan ;
"Kalau korang dah add aku, pandai-pandai la korang mengomen gambar aku! Kalau korang tak nak mengomen gambar aku, aku kan block korang daripada friend list aku!"
Aduh! Bajet hot! Hah! Dapat ko! Maaf la kalau aku terkasar bahasa, cuma aku tak bape berkenan sangat la orang macam nie. Ape hak dia nk paksa orang komen gambar dia? Okey, aku tau la dia tu cun dan boleh mengalahkan artis-artis kat malaysia, tapi please la.. Ape hak dia nak paksa orang? Adakah manusia macam nie tahu erti hak? Aku tahu dia ada hak nak tulis macam tu, tapi dia tak terfikir ke tindakkan dia tu sendiri boleh mengaibkan diri sendiri..?


Ape kejadah Fesyen komen-komen Gambo..?
Aku tak paham la ape fesyen orang nk komen-komen gambo. FESYEN DIE MACAM NIE :
" Aku kumen gambo ko, ko komen gambo aku. FAIR AND SQUARE! "
WTH?? Aiyoh, aku cakap terang-terang la. Aku tak tahu penyakit ape laa yang dah berjangkit dengan budak-budak myspace sekarang nie. Yer la, dulu time aku muda-muda (muda ke) lebih kurang dalam 14-17, mane ade penyakit komen gambar-gambar nie. Tak ade orang paksa aku buat menda alah tu. Tak ada pun orang hinggap profile aku and drop komen yang bertulis macam nie :
"Komen my pic okay?"
Hurmm..pelik la. Kalau nak sangat orang komen gambar korang tu, ape kata korang join flicker ke, Fotopages ke, or devianart ke. Hah! kat situ perkembangkan la bakat korang betul-betul. Nak pampang rupa korang kat site tuu pun tak ape. InsyaAllah, nanti ade la manusia yang komen. Kalau ade la...


SEX Addict..?
hurm, benda nie buat au meremang bulu roma. Ade la satu profile nie aku skodeng. Display pic dia, dia pakai gambar hello kitty. Aku ingat minah-minah macam nie okay la kan. Then, masuk-masuk profile dia okay lagi. Aku tengok minah nie pun macam kegilaan ramai aje sebab dia punya comment box dengan bilangan kawan-kawan dia memang banyak la kan - lebih daripada 10 000 kalau tak silap aku.

Aku pun terfikir la, minah nie mesti lawa rupa dia, jadi tak heran la kalau dia jadi kegemaran ramai - terutama kaum adam la. So, aku tekan la link ke photo dia. Alangkah terkezutnye..TERKEZUT you know! Pergh! Most her picture bukan tunjuk muka dia, tapi tunjuk badan dia tanpa seurat benang pun! Korang tau tak maksud aku?????

Dah la tak pakai baju, then sempat lagi tutup dada dia. Dalam mati aku;
"buat ape ko nak tutup dada ko lagi? Ko sudah pun menunjukkan most of your body. Kalau dah gatal sangat, kan baik bogel aje terus!"
Seriously, memang sakit kepala aku tengok minah tu. Yang paling aku sedih, ramai orang yang komen gambar dia (most boys) teruja habis dan kalau boleh macam menggalakkan perempuan tu buat lagi macam tu. Memang menjijikkan la komen yang diorang kasi. Aku rase, cuma 1% aje yang menegur perbuatan tak bermaruah tu. 1% lebih kurang tak sampai 10 orang yang menegur perbuatan perempuan tu. Siyesss...

Aku keciwaaa..keciwaaa dengan orang macam nie. Entah mana letaknya tradisi orang melayu dan agama yang sentiasa menjaga maruah diri..? Adakah ia sudah ditelan zaman..?


Bangga jadi Mat Rempit..?
Mat rempit nie satu kes jugak. Waduh, memang bangga habis la dengan geng motorbike diorang. Bukan la ape, mat rempit nie kan ade banyak? Dalam banyak-banyak tu aku tengok macam ade kumpulan-kumpulan dia plak. Yer la, diorang ade bentuk satu community kat myspace, dan setiap community tuu ade macam-macam jenis logo. Jadi, aku nak tanya, dari satu geng rempit ke satu geng rempit, adakah ianya sama? Maksud aku, adakah ianya berlainan macam hoppers dengan punk?

Mat rempit yang aku banyak usha pun most of his top friend majoriti terdiri daripada kaum hawa. Memang tak dinafikan la, most of them memang lawa la. Memang beza langgit bumi tinggi rendah kalau nak dibandingkan dengan aku. Then aku terfikir dalam kepala otak aku nie :
"Engkau dah lawa, tapi macam mana boleh bergaul dengan hantu rempit tambah pulak dengan muka selenga? Entah ape yang ada kat mamat macam tu pun aku tak tau..."
Macam bapak aku selalu cakap;
" Kalau dah bercinta, yang huduh tu pun orang cakap cantik. Yang hantu tu diorang cakap malaikat. Dah kawin, baru la nak menyesal tak tentu hala.. "

Malas la nak ulas lagi, buat sakit kepala aje..
Dah la, malas la aku nk tulis panjang-panjang. Kalau tulis panjang-panjang, aku sedar takkan ade orang sanggup baca. Haha, siapalah aku untuk orang baca blog aku nie. Aku nie bukanlah Datin Siti Nurhaliza, Krisdayanti ke, Britney Spears ke. Wakaka. Kesengalan aku dah keluar. Dah2, aku nak blah.

Sekian dan wassalam.

20.2.09

Ciri-ciri Buah Hatiku.

Okay la, tadi aku sembang dengan member aku pasal ciri-ciri lelaki idaman aku. Topik nie start timbul bila aku menonton rancangan Wanita Hari Ini. Tajuk dia pun best - Goda Suami. Haha, aku pun tergoda sekali dengan tajuk dia. haha, gatai betul aku.

Yang jadikan cerite tu makin best bila ade tetamu jemputan dia ialah Dr. Fadhilah Khamsah dengan pelakon cite Pepaya - Zul Yahya bersama isteri tersayang. Bini dia cun wohh! Muka putih melepak tambah lagi gebu. Aku tengok pun tak tahan. Seriously, memang cun beb!

Bila tengok cerite tu, aku teringatkan pulak soalan member aku yang pernah tanye:

"ko suke laki yang macam mana?"

Haha, soalan nie automatik keluar dari kepala otak aku yang bergeliga (konon) selepas saje Dr. Fadhilah Khamsah bagi tips untuk eratkan/jadikan hubungan suami isteri untuk kekal bahagia. Haha, mase Dr. Fadhilah Khamsah tu bagi tips tuu, memang aku respek habis la sebab beliau memang sangat romantik dengan isteri dia - tambah2 aku suke laki romantik. Romantik dari segi perbuatan la, bukan kata-kata manis laki buaye.

Okay la, lets get through to our main topic. Haha, berikut merupakan ciri-ciri lelaki yang aku nak bersama selamanya.

#1 - Akhlak baik & tahu hukum hakam agama.
Nie memang paling penting sangat. Jap, tapi aku bukan la nak yang alim macam ustaz-ustaz tuu. Cukuplah sekadar yang boleh membimbing aku dan anak-anak aku suatu hari nanti . Kalau suami ade masalah nak solat, macam mana nak didik anak-anak nanti?

#2 - Hormat orang tua dan orang yang aku sayang.
Benda nie pun penting. Kalau dengan orang tua pun kurang ajar, nie kan pulak nak menghormati orang lain. Kalau simple thing susah nak buat, nie kan benda yang lain. Bukan itu saje, aku juga akan pastikan laki tu suka pada ibu bapa dan keluarga aku serta kawan-kawan aku. Kalau tak respek, sayonara!

#3 - Simple is Important!
Simple..simple and Simple! Aku suka laki yang simple sebab diorang akan nampak biasa di mata aku dan mata masyarakat. Aku tak nak laki yang hebat sangat macam orang kaya semua tu sebab aku rase kekok dan menjadikan aku merendah diri yang tahap klimaks. This will also include with :
(a) occupation - Tak kisah, asalkan ade pekerjaan tetap.
(b) pemakaian - Kemas dan smart.
(c) rupa paras - Biase aje, sedap mata memandang.
All i need is a simple man. Plus, ramai perempuan suke laki hebat, jadi aku malas la nak berebut-rebut.

#4 - Perokok tegar sama sekali aku reject!
Aku pantang betul la tengok laki yang kuat merokok sebab menyusahkan aku dan orang sekeliling aku. Tambahan lagi, keluarga aku bukan jenis smokers especially bapak aku. Aku respek dan bersyukur sangat sebab bapak aku bukan perokok tegar. Alhamdulillah.

#5 - Penyokong kuat Umno/BN
Benda nie memang aku kena pastikan habis - especially apabila bapak aku nie pantang tengok orang sokong pembangkang. Bayangkan la kalau bakal suami aku tu pembangkang, kompem bapak aku bising! Seriously, aku kena buat macam nie sebab tak nak timbul isu pergaduhan antara bapak mertua dengan bakal menantu.

#6 - Romantik and Gentleman.
Aku nie suka bermanja dengan orang - terutama dengan orang yang aku sayang (family, kawan or bakal suami). Jadi, sifat romatik dan penyayang nie sama sekali diperlukan sebab boleh layan karenah aku yang gedik lagi manja nie. Gentleman nie adalah orang yang menghormati kaum hawa dan sama sekali aku tak suka laki dayus!

#7 - Hati Ikhlas suka pada aku.
Aku nie memang memerlukan laki yang ikhlas hatinya yang suka sama aku. Bukan ape, bila laki tuu betul-betul suka kita, dia takkan berhenti suka pada kita disamping dia takkan putus asa untuk ambil hati kita. Haha, seriously, bukan senang nak orang nak ambil hati aku. Laki terakhir yang berjaya mencairkan aku pun ambik masa dua tahun setengah. Semoga berjaya buat insan yang nak menggoda aku (kata-kata manis takkan berkesan ke atas aku).

#8 - Boleh terima aku seadanya.
Setiap orang ade kelemahan, jadi macam tu juga dengan aku. Aku tak suka la laki komplen aku macam-macam. Contoh macam aku nie tak berapa pandai sangat. At least, aku berusaha juga you know, daripada tak buat ape-ape untuk memajukan diri. Plus, kalau dia boleh terima aku seadanya, aku akan terima dia sepertimana dia terima aku.

#9 - Bersifat matang sama sekali WAJIB!
Seriuosly, aku tak suke laki yang sikap tak matang dan kebudak-budakkan. Kalau dia suka tengok kartun, aku boleh terima lagi sebab aku pun kaki kartun. Sikap tak matang nie macam tak ade pendirian, pentingkan diri sendiri, terlalu demanding pada orang lain and etc. Matang pulak seperti ade pendirian yang teguh, bertanggungjawab (pada diri, agama dan orang lain), kuat berusaha, tidak mementingkan diri sendiri, and etc.

#10 - Have Sense of Humor.
Seriously, aku tak suka langsung dengan orang yang serious tahap gaban! Ye la, bukan ape, kalau setiap masa susah nak senyum and berlawak, susah la aku macam nie - tambah2 aku nie jenis suka main-main. Then, kalau aku buat lawak, kompem dia takkan gelak dan seolah-oleh aku gelak sorang-sorang macam orang bongok aje! Kalau dengan orang suke buat lawak nie, aku rase selesa sikit sebab at least ade entertainment. Kan? kan? Tak ade la aku rase macam tunggul.

#11 - Mempunyai sifat-sifat Mahmudah.
Sifat-sifat mahmudah adalah seperti setia, penyabar, peramah, baik hati, pemurah, rajin, tidak mudah putus asa, penyayang and etc. Aku suka laki yang ade sifat-sifat macam nie. Aku bebetul suke tengok laki baik. Baik yang aku maksudkan nie bukan yang berpura-pura baik, kalo boleh aku nak dia nie baik dengan semua orang - baik yang tua atau yang muda. Lebih kurang buat baik dengan seikhlas hati tanpa perlukan balasan.

#12 - I need a man who can cook!
Laki yang tak reti masak nie selalunya sebab dia tak pernah tolong orang perempuan kat dapur. Selalunya bila laki tak reti masak nie cuma tahu makan aje, tapi tak reti nak tolong. Seriously, memang macam tu hakikatnye - kaum adam, jangan nak marah yer, nanti cepat tua. Aku nie kalau boleh nak masak sama-sama dengan suami aku, because barulah rasa romantik dan dihargai.

#13 - Mempunyai pengetahuan AM yg luas.
Aku bukanlah nak laki yang genius atau yang gile pandai macam doktor tuu. Bukan, aku tak mahu orang yang pandai sangat, sebab aku sedar aku nie bukan pandai pun. Aku sedar diri aku sape - tak secocok dengan orang bijak pandai. Maksud aku dengan mempunyai pengetahuan am yang luas ialah dia tahu dan sensitif dengan perkara yang berlaku di sekeliling dia. It means that aku suka orang yang ambil tahu isu semasa.

#14 - Boleh tahan dengan sikap aku yang kuat membebel.
Aku memang kuat membebel dan garang. Selalunya yang jadi mangsa bebel aku ialah adik bongsu aku la. Mana tak membebelnya, penat-penat aku kemas rumah, tetiba aje rumah aku bersepah balik. Sape yang tak geram? Dah tu, masa aku suruh dia kemas, boleh lagi marah aku balik tu. Memang cari nahas laa. Last-last, dapat bebelan dari aku. Kalau perangai suami aku tu macam tu, siap sedialah kena fire dengan aku.. Seriously, aku pantang tengok rumah aku bersepah!

#15 - Tidak suke keluar malam/melepak.
Aku betul-betul tak suka kalau laki yang selalu keluar malam. AKU TAK SUKA. Then, kalo balik awal tak ape la jugak. Tapi tidak, siap balik lewat lagi. Eishh, panas betul bila ade orang macam nie. Bapak aku pun tak pernah keluar malam. Kalau keluar pun kadang-kadang aje - tu pun sebab nak beli barang atau ade urusan. Aku pelik jugak sebab bapak aku tak keluar malam, tapi macam mana abang aku boleh begitu berani keluar malam hingga balik lewat pagi?

Hahaha. Itulah ciri-ciri lelaki yang aku suka. Sebenarnya, ciri-ciri laki aku suka ade sikit ciri-ciri bapak aku. Cuma bapak aku tak reti masak dan tak reti nk uruskan rumah aje. Barang yang bersepah, semua aku dan kaum hawa yang kemas dan uruskan. Tapi macam mana pun, mak aku beruntung dapat bapak aku sebab bapak aku tu baik. Plus, bukan semua orang sempurna, kan?

sampai sini aje laa. Sekian dan wassalam.

19.2.09

T u t o r i a l .

Aku rase aku nk jadikan blog aku nie sebagai pusat tutorial la, tak kirelah tutorial lukisan ke, blogging ke, templates ke, photoshop ke..

Saje aje, sebab aku rase macam tak best aje kalo cite pasal hal peribadi tak memanjang - tambah2 lagi orang macam aku nie bukan bagus mana pun. Aku sekadar insan yang kerdil ditambah lagi dnegan pelbagai kekurangan dalam diri.

Ape-ape pun, aku cuba atasi setiap inci kelemahan aku. Sampai bila aku nak duduk di bawak kelemahan sendiri? Musuh diri sendiri ialah kelemahan diri. Kita tak mampu membuang sifat v=buruk kita, cuma kita mampu mengatasi kelemahan diri nie.

Kalo ade sesape nk mintak aje ajar pasal design2 nie, aku boleh membantu. Nak tutorial? Boleh, cakap aje masalahnye, kemudian aku akan tolong. Haha. Dah la, sampai sini aje la. Good nite dan wassalam.

Tim Burton NEW 2009 Movie Titled 9 - Trailer

Semalam aku dif habis kat youtube nak cari pasal movie baru yang Tim Burton buat. Cari punya cari akhirnya aku jumpe gak! AMIN! ALHAMDULILLAH! *happy tahap gaban*

Sape kat sini peminat setia Tim Burton?? Kalo minat, sila tekan sini.

Seriuosly, aku niat gila dengan pengarah sorang nie! Semua hasil kerja dia memang aku takkan miss..jap..jap.. Aku ade mis gak, macam cite vincent, Sweeney Todd..lagi ape erk.. Aku lupe la. Tapi banyak gak cite die yang aku layan. Haha.

Aku pasan la, Tim Burton nie suke ambik Johnny Depp dalam setiap cerita dia - not forget to mention that Johhy Depp is an awesome actor! Memang die boleh bawak semua jenis watak la - kejam, dingin, gila, lawak and etc; especially when dia pegang watak Jack Sparrow. Memang gila mengancam + gila! wahaha xDD

Bukan tu aje, Tim Burton jugak suka guna theme zaman Victorian - alah, yang ala-ala gothic tuu. Sebagai contoh movie yang aku bagi macam Corpse Bride, Edward Scisorshand, Vincent, Nightmare before Christmas, Sweeney Todd, Beetlejuice, Sleepy Hollow, dan seangkatan dengan dia. Oleh sebab dia guna element macam nie la, minat aku kat movie-movie dia makin mendalam.

Kemudian aku terfikir, kan bagus kalo Tim burton jadi pengarah cerita hantu/pembunuh bersiri - Elizabeth Bathory. Teringin gak tengok hasil kerja dia macam mana lepas jadi director cite tu.

But, it doesn't mean aku suke gothic budak-budak malaysia yerk sebab aku tengok gothic diorang sangat selekeh + tak smart langsung. Maaf kalo terkasar bahasa cuma memang tu hakikatnya. Kalo nk tengok gothic yang cun, please tengok fashion gothic Jepun yerk. And please, kalo boleh mekap tu jangan tebal sangat sebab element gothic is about pure face + seram yg suci, not like a fake face macam orang nak mati.

Ape-ape pun, dalam cite terbaru Tim Burton kali nie tak ade la Johnny Depp. Aduyaii! Aku keciwa..keciwa..kecewa..keciwawa...haha. Jangan dilayan sangat pangai tak bape betoi aku nie. Aku tengok trailer dia pun macam cite best! Macam tak sabo-sabo aje nak tengok cite nie!

Korang tengok la trailer nie. Selamat menonton. ^_^


OKAY LA, sampai sini ajelah aku merepek dan merapu. Haha, sekian dan wassalam. ^_^

18.2.09

5 Pengalaman Paling Cuak - #1 Abang Guard.

Dalam hidup korang mesti ada pasang surut, kan? Gembira, sedih, gila, nyanyok dan seangkatan dengannya - tambah-tambah lagi cerita yang paling cuak dalam hidup korang. Hari ni aku nak berkongsi sikit pasal pengalaman paling gila aku. Seriously, aku rase takut tambah rasa nak gila aje time benda nie melanda.

Seriously, nie pengalaman masa aku form 5. Dalam form 5 nie macam-macam berlaku dalam hidup aku dan perkara yang terjadi nie pun banyak mengajar aku tentang sesuatu. Ada la suatu hari nie, aku kena balik lambat sebab aku nak study kat sekolah aje. Aku malas nak balik cepat sebab aku nie bukan selalu belajar kat rumah. Aku lebih suka belajar kat sekolah. Kiranya aku tak boleh fokus kalau belajar dirumah. Aku dah pun memberitahu pasal aku nak study tuu kat bapak aku, jadi dia akan ambik amku dalam pukul 5.00 petang.

Masa tu, aku study la dengan sorang member aku, non muslim and indian - Sugunia. Kitorang dua orang aje dalam kelas tuu, so memang sepi laa kan. Study punya study, sampai satu tahap aku terasa letih sangat dan membuat keputusan untuk tidur. Oleh sebab aku tengok si Sugu tuu macam khusyuk dan tak mengantok, aku mintak la dia kejutkan aku dalam 3.45 petang; sebab nak sambung balik study.

Tido..punya..tido..tetiba aku rasa macam perasaan tak sedap hati - didatangi oleh suara seseorang (lelaki) yang memangggil "awak.." ke arah aku. Aku ingat aku masih bermimpi tapi entah macam mana, aku terus membuka mata aku tanpa sebarang sebab - automatik. Seorang abang Guard depan mata aku. Astaghfirullah!

Keadaan menjadi sepi. Dia tengok aku, aku tengok dia. Memang aku terkejut gila time tuu. Lidah aku terkelu dan tak tahu nak cakap apa sebab memang dah cuak gila weh! Bayangkan la, korang tido secara menyandar atas kerusi kayu dan ada orang tengok korang tido - LELAKI pulak tuu!

Kalau abang atau bapak aku tak ape la gak, nie orang yang tak ade kaitan dengan darah daging aku tengok aku tido. Kalo korang la, ape yang korang rasa..?? Aku dah start pikir lain-lain dah dan abang guard yang tengok muka aku yang macam lain macam tuu pun dan rase lain macam. Huhu, rase sebersalah agaknya. Haha.

Kemudian abang Guard tuu bersuara;

"Hurm..saye nie nak kunci pintu, awak nak balik ikut mana..?"

"saye balik ikut jalan belakang..."

"Urmm..nanti kalau nak balik bagitau sebab senang sikit saye nak kunci pintu nanti.."

"ok....." (dalam keadaan blur sebab baru bangun tido..)

Huhu, buat macam tak ade pape plak, jadi aku pun bagi respons yang positif. Malas nak pikir bukan-bukan pasal orang sebab tak elok la. Selepas aje abang tu blah ke pondok jaga (pondok security la tuu) aku pun cepat-cepat kemas barang sambil melihat jam tangan aku. Ya Allah! jam sudah menunjukkan 4.45 petang! Kelam kabut aku kemas barang time tuu. Dalam-dalam kemas barang tuu, boleh lagi aku terfikir;

"Aku tido macam mane la tadi..? Aishhh! Malu betul! Menyesal tak tido secara tutup muka atas meja..."

Then, aku tefikir, mana pulak si Sugunia nie? Pergi tandas ke..? Atau dah balik rumah?? Dia tak kejutkan aku ke..? Alhamdulillah, terjawab jugak soalan aku pasal Sugunia tuu. Masa aku kemas-kemas barang tu, tetiba aku nampak surat daripada Sugunia atas meja aku. Dia tindihkan surat dengan buku, mana la aku nak nampak. Dah kemas separuh mati, baru la nampak. Surat dia berbunyi macam nie;

"Amy, aku balik dulu yerk. Sorry erk. Aku dah bangunkan ko, tapi ko tak bangun-bangun.. So, aku blah dulu. Tata."

Aishh! Nie yang paling aku benci nie. Aku nie kalau dah dapat nikmat tido, memang tido habis. Suara orang kat sekeliling aku memang tak akan aku endahkan. Bila kejadian macam nie dah berlaku, memang betapa bahayanya kalau TIDO MATI nie. Tapi tido mati nie ade kebaikkannya jugak, macam kalau ade benda (benda tuu laa...) kaco korang time korang tido, korang takkan rase pape..kan..? kan..? kan..? haha.

Jadi lepas kemas barang, panjang umur, bapak aku pun sampai pada tepat pada masanya. Aku pun balik dengan rase malu + menebalkan muka aje la. Aku tak bagitau pun kat abang tuu yang aku nak balik, aku terus aje balik macam tuu aje. Tak nak la, malu laa..

Esok hari tuu, aku dah okay dah. Tak fikir pun benda bukan-bukan. Aku jadikan benda yang berlaku tuu pengalaman dan aku jugak jadikan ia sebagai pengajaran untuk tidak tido di sekolah lagi. Memang aku motivate diri aku habis-habis la sebab nak kembalikan semangat diri balik. Benda dah berlaku, bukan kita boleh ubah pun. Jadi, aku menggagahkan diri aku untuk pergi ke sekolah dan buat macam tidak pernah berlaku ape-ape.

Tapi, lain pulak jadinya. Kejadian semalam tuu telah jadikan keadaan semakin rumit. Korang nk tahu tak ape sebabnya..? Aiyoh, abang Guard tuu la, kasi aku surat. Dei! Dia tahu nama aku. Then aku tengok laci bawah meja aku, ade fail BM. adoiyaii! Menyesal aku letak file tu kat situ. Kalo aku tak taruk ape-ape kat bawah meja aku, kompem dia takkan tahu nama aku!

Dalam surat tuu menyatakan perasaan dia yang rasa sebersalah pasal perkara yang dah berlaku semalam tu. Dia mintak maaf la kat aku - sebab masa dia kejutkan aku semalam tuu, muka aku macam muka orang cuak + takut. Dan kalo boleh dia nak aku rahsiakan benda nie daripada orang lain - terutama pihak cikgu kat sekolah aku tuu sebab takut kena pecat ke ape ke. Aku tak kecoh pun, diam-diam aje la.

Then yang aku tak paham boleh pulak jadi sesi perkenalan pulak. Tetiba pulak dia nak kawan dengan aku. Siap perkenalkan nama dia, umur dan hometown dia. Bukan tu aje, siap bagi nombor telefon tuu. Tak boleh blah betul. Dia bagitau lagi, kalau ada masa, balas la. Kalau aku tak balas, dia paham sebab aku nak fokus untuk SPM aku.

Masa aku dapat surat tuu, memang cuak aku datang balik. Tangan aku terketar-ketar aje masa baca tuu, jadi tak senang duduk dibuatnya - dan benda yang aku nk lupakan tuu datang balik pulak! Aku jadi cuak sebab fikir balik macam mana aku tido time tuu. Aieehh! SERAM LAA! Buat penat aku motivate diri aku aje. Seriously, aku memang tak suka bila benda macam nie terjadi. Benda nie berlaku secara pantas dan mendadak.

Ape-ape pun, aku tetap cuba menenangkan diri aku. Aku cuba fikir positif dan in the same time aku buat bodoh aje. Aku tak balas langsung surat dia tuu. Malas la aku nak layankan sangat benda remeh temeh macam tuu. Banyak lagi benda penting yang perlu aku fikirkan. Jadi, aku buat macam aku tak dapat ape-ape surat. Bukan la sebab dia Guard, aku tak nak kawan dengan dia. Aku tak kisah kawan dengan sape-sape. Cuma, aku ade alasan aku yang tersendiri.


6 alasan aku sebab aku tak nak kenal rapat sangat dengan Abang Guard:
1) Aku tak kawan dengan dia sebab aku tak nak timbul kontrolversi pasal pelajar dengan pak guard sebab sebelum nie ade timbul cite-cite macam nie. Aku tak nak melibatkan diri dalam cerita yang mungkin jatuhkan reputasi aku.

2) Jaga maruah aku sebagai perempuan. Aku bukan kenal sangat dengan abang Guard tu, jadi aku tak tahu la dia nie ade niat baik atau tak. Memang aku ade masalah nak percaya pada laki.

3) Tambah2 cikgu kat skolah aku nie suka pikir bukan-bukan. Jadi, aku kena jaga diri aku daripada pandangan serong orang ramai.

4) Bapak aku merupakn cikgu di sekolah situ. Kalau aku kawan dengan abang guard tuu, dan mana tahu suatu hari nanti ade kontrolversi pasal aku, tak kesian ke kat bapak aku? Aku fikir bapak aku aje. Plus, bapak aku bukan berkenan sangat aku kawan dengan laki.

5) Abang Guard tu sendiri. Bila aku kawan dengan dia, maybe akan muncul cite-cite kontrolversi. Macam peribahasa melayu selalu cakap, "sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah." Sehebat mana pun aku menyembunyikan cite nie, kalau Allah nak cerita nie terbongkar, memang takkan selamat la. Silap haribulan paling teruk maybe dia kena pecat atau paling okay maybe kena ditukarkan tempat kerja dengan ade mark hitam.

6) Aku nak SPM. Even member-member aku pun aku tak layankan sangat. Aku layan yang tertentu aje- the special one. Kalo yang tak penting tu, aku letak kat tepi dulu. Bukan sombong atau dingin, cuma aku busy dan banyak kerja yang aku kena buat.

Ade la suatu hari nie aku balik lambat lagi. Aku tunggu bapak aku dengan Sugunia (lagi..) kat pintu pagar utama sekolah aku tu. Memang tak sangka habis la, dia jaga hari nie. Korang tau-tau aje la, keje security guard nie kan ada shiff dia. Tapi aku betul-betul tak sangka hari tuu shiff dia. Tapi nasib baik la ade Sugunia, memang save sikit la dan tak adalah rasa kekok sangat.

Aku pun buat bodoh aje la, sambil sembang-sembang dengan Sugunia. Sambil sembang-sembang tuu, aku main-main la dengan sekor kucing kat skolah aku nie. Manja betul kucing tuu. Aku pengang sikit kepala dia, dia terus melekat kat atas riba aku. Fuh, manja dan best - siap tido lagi atas tiba aku tuu. Ingat riba aku nie katil ka..? Adeh, layankan aje la kucing tuu sambil sembang-sembang dengan si Sugunia tu.

Tetiba si Sugunia tanya aku;

"Weh Amy, abang guard tuu tengok ko la. Apsal hah..? Lain macam aje aku tengok dia.."

Adoihh! Dei, Sugu, apsal la ko cakap macam tu! Lagi la tambah cuak aku! Jadi, sebab nak cover keadaan, aku bagi respons yang positif.

"Entah. Biar la dia, Sugu." Sambil-sambil tukar topik, "comel la kucing nie! Manje plak tu! Haha."

Sembang punya sembang sambil-sambil tunggu bapak aku, Sugunia pulak balik dulu. Owh Noooo! Jangan pergi Sugunia! Wait for me! Nak tak nak, Sugunia kena pergi gak, sebab mak dia dah sampai. Time tuu macam-macam persoalan dalam kepala otak aku nie; ape pasal la bapak aku selalu aje ambik aku lambat? Tak boleh ke sekali sekala dia pulak yang tunggu aku..? Adoyaii~

Jadi, setelah si Sugunia beredar, tinggal la aku, kucing comel tuu dengan abang guard kat bahagian pagar depan sekolah aku tu. Aku masih buat bodoh, sambil menunggu bapak aku, aku bermain-main dengan kucing yang ada kat atas riba aku tu. Tetiba aku tersentak seketika sebab ade orang tegur aku dari dari pondok security - abang guard tuu la, sape lagi.

Aku pun sembang la dengan dia - dalam jarak jauh lebih kurang 2-3 meter macam tu la. Aku memang tak berani nak dekat dengan laki. Kalau boleh, aku jarakkan diri aku dengan laki, tak kiralah dia sepupu aku ke ape ke. Memang aku rasa tak selesa bila dekat dengan laki. Alhamdulillah, abang guard tuu pun nampak and mula tahu aku nie macam mana, dia pun tak berani nak dekat dengan aku.

Sembang macam biase aje la. Dia tanya aku tunggu sapa dan ada gak benda lain cuma aku lupe. Then, tetiba pulak dia tanya pasal surat tu, tanya la sama ada aku dah buang ke belum. Haha, nak tau jugak pasal surat tu. Aku rase sebersalah pulak nak jawab soalan dia yang tu. Surat tu aku tak buang, tapi aku lupe aku taruk kat mana. Haha, so, bukan dikira buang kan..? Tapi aku cakap yang aku dah buang.

Haha, lepas aku cakap macam tu, muka die macam berubah - macam kecewa pun ade. Aku naik pelik, nape tetiba muka dia terus berubah..? Takkan pasal surat pun terasa..? Aiyoh, lantak la. Then, dia tukar topik dan sembang menda lain. Aku rasa kitorang sembang macam bengong aje, yer la sembang dalam jarak jauh. Terutamanya bila aku nie ade sound trouble. Bila tak dengar, aku akan cakap 3 menda nie:

- hah?

- apa..??

- erk..???

Haha, sampai abang tuu dah naik pening masa cakap dengan aku. Haha, lawak aje. Tersengih aje laa aku time tu. Wahaha. Then, dalam 10 minit kemudian (aku dengan dia cakap dalam 10 minit aje), bapak aku pun sampai. Bapak aku datang bawak motor dia. Adoi, nie yang aku geram nie. Aku paling tak suka naik motor especially when aku pakai baju kurung. Yer la, dah nama pakai kain, mesti terselak nampak kaki, kan? Kalau pakai seluar tak apa la jugak. Adeih..geram..geram..

Masa aku menuju ke arah bapak aku, dia buat reaksi muka yang menanyakan, "bapak awak ke..?". Haha, aku tersengih aje la masa tu sambil menundukkan muka tanda sebagai "yer". Masa aku cakap macam tu, dia sempat lagi buat muka kantoi. Dia tak sangka aku anak cikgu sekolah situ. Haha, pada luaran aku nampak neutral tapi dalam hati aku gelak besar. Nasib ko la abang guard sebab dah terkantoi dengan anak cikgu kat situ. Wakaka!

Bayangkan la kalo aku bagitau kat bapak aku pasal perangai abang guard tu, tak ke naya dia, kan? Silap hari bulan boleh kena pecat. Tapi entah la, aku malas nak kecoh dan keruhkan keadaan. Jadi, aku senyap aje la.

Lepas kejadian tuu, alhamdulilah, tak berlaku ape-ape dah. Hidup aku berjalan seperti biasa. Alhamdulillah, aku rase bersyukur sangat sebab bapak aku adalah penyelamat aku dalam cerita nie. Thank you abah. Haha, ape-ape pun aku masih dapat rasakan tindakkan aku wajar dilakukan. Bayangkan la, kalo aku layankan sangat si abang guard tu, tak tahu la akan jadi ape.
Dalam nie aku panggil dia abang guard dan bukannya pak guard sebab dia nie masih muda - dalam lingkungan below 30-an.

Alhamdulillah, cerita nie berakhir dengan benda yang mengejutkan tapi baik. Haha, aku bersyukur sesangat sebab aku merasakan Allah juga telah membantu aku. okay la, sampai sini sajalah aku bercerita. Wassalam.

Geng the Movie Trailers.

GENG THE MOVIE.

Les' Copaque Presents : Malaysia's First 3D Animated feature Film, 2 years in the making, with only 40 man powers, lower cost ever.

Coming Soon On Cinema... 12.2.2009.. PENAMPILAN ISTIMEWA Upin & Ipin!

Haha, cite dah tayang pun. Teringin sangat nak pergi panggung wayang tengok cite nie. Tapi entah bila laa ade chance..



Geng The Movie Trailer



Geng : The Adventure Begins Trailer 2.0


Official Website : CLICK SINI

Dragonball: Evolution International Trailer



Enjoy!

(C) 2008 Twentieth Century Fox Film Corporation.
All Rights Reserved. Property of Fox.

Release Date: April 8, 2009
Director/Writer/Screenplay: James Wong
Producer: Stephen Chow
Co-Producer: Rich Thorne
Executive Producer: Tim Van Rellim
Music Score: Brian Tyler
Visual Effects: Hybride/Amalgamated Dynamics Inc/Image Engine

Cast:

Goku: Justin Chatwin
King Piccolo: James Marsters
Roshi: Chow Yun-Fat
Chi Chi: Jamie Chung
Bulma: Emmy Rossum
Yamcha: Joon Park
Grandpa Gohan: Randall Duk Kim
Mai: Eriko Tamura
Sifu Norris: Ernie Hudson
Carey Fuller: Texas Battle
Agundas: Richard Blake
Weaver: Luis Arrieta
Emi: Shavon Kirksey
Mr. Kingery: Julian Sedgwick
Avatar: Gabriela de la Garza

17.2.09

VOTE FOR ME! XDD

I NEED YOUR
V O T E ! !

Aku baru aje sign Up for Top 100 Most Famous Malaysian Blog Sites.
Aku saje aje join, sebab aku rase bosan sangat. Saje, nak cari matlamat. Kalau sebelum nie, buat blog ala-ala cincai sebab macam tak ade matlamat. Sekarang kira dah ade matlamat, maybe bersemangat sikit kot lepas nie. Hahaha.

Anyway, aku sekarang nie memang tak ade ranking.
hahaha, baru masuk la katekan. Oleh sebab itu aku perlukan bantuan korang.




I need your support!

Untuk undian, sila tekan je gambo tu. Haha xDD

Kena Tagged Lagi - 09

The Rules:
It's harder than it looks.
Copy to your own note, erase my answer, enter yours and TAG 10 people.
Use the first letter of your name to answer each of the following questions.
They have to be real.. nothing made up!
If the person before you had the same initial, you must use different answers.
You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.
Have fun!


1/ What is your name?
Ameelia.


2/ A four letter word?
Adze. (kapak/beliung)


3/ A boy's name?
Ameerul.
(My lil brother's name..)


4/ A girl's name?
Ameera.
(my sister's name..)


5/ An Occupation:
Actor.


6/ A color :
Acetone.
(Ccecair tanpa warna)


7/ Something your wear :
Accurate outfit that should be wear tonight.
Haha.


8/ A food :
Anggur. Boleh diterima kan?
Makanan gak tu.


9/ Something found in the bathroom :
Air Panas..?


10/ A place :
Australia.


11/ A reason for being late :
Agoraphobia. Entah.
(perasaan takut pada kawasan Lapang)


12/ Something you shout :
Aiyohh!


13/ A movie title :
Armageddon.

14/ Something you drink :
Air masak aje.


15/ A musical group :
Alice Nine.


16/ A street name :
Abbey Road in London.


17/ A type of car :
Aston Martin.


18/ A song title :
All Stars by Smash Mouth.


19/ A verb :
Advertise.


20/ I Tag :

Husna.
Shaddy.
Zulaika.
Kak Nick.
Encik Bean.
Syaquost.
Kak Jiha.
Youeill.
Ajid.
Miyu.


P e l i k - Tengok blog Orang.

Salam. Aku suka ber-blogging. Memang suka yang teramat sangat becoz sometimes I can express myself. But, not too express sebab tak elok la kan kalau buka pekung di dada. Silap hari bulan tak ade siapa yang nak kawan dengan kita.

Ye la, sebagai contoh aku nak kasi, satu contoh la, ade la sorang mamat ni cerita secara terang-terangan pasal dia kena kurap. Aiyoh! Kalo ade orang cerita pasal benda macam tu, apa yang akan korang akan fikir? Dia pengotor? Korang rasa kasihan? Hah, tak tahu nak nak cakap ape? Kalau bagi aku, memang kompem, para wanita akan tolak dia secara terang-terangan. Sebab tuu la aku cakap - Jangan buka pekung di dada. Lebih baik kalau kita jadi secrecy berbanding terlalu bersikap telus.

Kadang kala, semakin hari setelah sekian lama aku menjelajah ke blog orang lain, makin aku rasa pelik..pelik dan PELIK. Ye la, asyik cerita pasal benda yang sama - tak nampak kelainan langsung la. Aku nie merantau sebab nak cari inspirasi dan kelainan untuk meningkatkan kualiti blog aku. Tapi semakin hari, semakin jauh aku merantau, none of them can satisfy me. Kalau nak cerita pasal kehidupan diorang pun, kadang-kala tak best jugak.

Haha, seriuosly then aku terfikir,

"kenapa pulak aku nak baca cerita aktiviti orang..?"

Nie..nie.. aku bukan nak mengata. I just express my opinion, okay? Bukan la apa, cuma kalau boleh la kan, kurangkan la sikit. Sama jugak lah macam aku sebelum nie. Asyik buat cerita pasal diri aku sampai last-last macam tiada privacy sendiri. Tapi bukan semua cerita aku cerita dalam nie. Banyak lagi benda aku tak cerita sebab aku lagi suka keep everything secret. Kisah hidup aku mahal woh! Hahaha.

Sebagai contoh la kan, macam korang cerita pasal masak, cerita la secara detail (kalau boleh) macam cara korang masak tu, bahan ke ape ke. Aku nie bukan la apa, aku sedar diri aku tak pandai masak (pengakuan terbuka) and sebab itu la aku tulis menda nie. Kalau korang cerita ape korang buat tambah lagi dengan bahan dan cara masak, semua orang dapat ilmu in the same time tak la ade orang rasa bosan asyik cerita benda yang sama.

Contoh macam blog member aku - Husna, Zulaika, kak Nickey and etc. - aku suka baca blog diorang sebab sometimes aku can provide information. Nie..nie, memang la diorang calssmates dan member aku dan aku tulis nama diorang nie bukan la sebab diorang member aku, aku puji-puji diorang. Aku puji bila aku rasa sesuatu benda tu berkualiti. Do you know what is the meaning of "quality"? Tahu kan? Bagus, tak payah la aku nak terang bagai nak rak.

Seriuosly, macam Husna punya blog kan, Aku suka baca blog dia sebab aku dapat information. Sebagai satu contoh, dia ada la cerita pasal Kamdar, aku suka baca cerita tu sebab dalam entry dia yang tu dia ade cerita pasal kegunaan kain. Seriously, aku memang buta pasal kain dan kegunaan setiap kain yang tersendiri. Memang aku tak tahu. Tapi selepas aku baca blog dia, aku tahu la pasal kain goyang inul. Kalau sebelum nie, "Kain goyang inul tu apa?". Memang buta betul!

Ade sesetengah blog ( aku tak nak cerita la blog siapa), cerita la dia makan itu, makan ini, kalo boleh satu kedai tu die nak taram setiap makanan dia. Aku pun tak tahu la apa jenis perut yang dia ada, tapi please la weh. Orang lain pun melantak, aku pun melantak, datuk, nenek, bapak aku dan kalo boleh aku nak cakap semua orang melantak dan bukan engkau sorang aje melantak. Do you understand? Paham? Nak aku cakap keling baru engkau nak paham? Yannadei!

Then ade plak insan yang suka mencarut. Dei! Pantang betul laa aku bila orang mencarut nie. Elok-elok aku baca dengan niat yang baik dan nak tahu cerita pasal apa, tanpa angin tanpa hujan keluar pulak perkataan sensored-sensored! Ceit! Runsing la weh! Adik aku kat rumah pun kena sekeh dengan aku sebab mulut tak ade insurans asyik mencarut aje.

Aku boleh terima kalau korang tulis ayat maki macam; bangang, bengong, jamban, tenuk, mangkuk and etc. Tapi aku memang tak boleh terima la kalau orang kaki mencarut nie. Seriously, bila aku jumpa entry yang banyak mencarut, memang aku "GAGAL" kan terus dan jangan harap la masuk lagi dalam tuu.

Dah la, malas aku nak membebel panjang-panjang. Aku komen ni bukan la apa, cuma aku dah mula naik muak asyik tengok benda yang sama aje sepanjang perantauan aku. Secara kesimpulannya aku boleh buat, ramai golongan blogger malaysian nie macam kurang creative dan pemikiran yang tidak boleh berfikir secara out of the box - ayat Sir Kumaran (Cikgu Sejarah aku). Seriously, aku boleh cakap, tidak kiralah korang pelajar Universiry atau bukan, aku boleh nampak pemikiran rakyat malaysia hampir sama.

Aku tahu, maybe ada diantara korang (yang baca entry aku yang nie la) akan mempersoalkan:

"Nie blog aku, sukahati mak bapak aku la aku nak buat ape. Yang ko sibuk tu ape ke halnya pulak?? Cerita ko tu pun bukan bagus sangat!".

ARGH! Lantak sukahati aku la aku nak buat ape - nak komen ke nak kritik ke nak menghina blog orang. Dah ni nama saja blog aku, aku pun ada hak. Macam jawapan korang jugak kan..? Entry aku nie sekadar nak mengomen saja! Kalau aku komen secara terang-terangan di blog orang, tak pepasal kena pangkah balik! Lagi la dasyat, kan? Terutama kepada insan yang sukar unutk menerima kritikan akibat ego yang terlalu tebal dalam diri.

Kritikan aku ni jugak sekadar kritikan biasa. Tidak diitujukan pada mana-mana pihak. Tapi kalau ada hamba Allah yang terasa, aku cuma boleh katakan,"siapa makan cili dia yang terasa pedasnya." Jadi, fikir-fikirkanlah. Aku pun sedar aku nie bukanlah blogger yang baik, dan sebab itu la aku cuba menjadi yang terbaik dengan cuba mencari dan mengatasi kelemahan blog aku - dengan niat untuk kebaikkan bersama. Betul apa, kan?

Kelemahan blog certain Malaysian;
- Terlalu banyak menceritakan hal privasi sedangkan mereka lebih patut menceritakan something yang boleh memberi manfaat pada orang lain.
- Kurang nasihat, banyak bercakap.
- Tak ada kreativi, blog berserabut.
- Cerita benda yang sama, tidak cuba buat perubahan.
- Bahasa yang digunakan mungkin akan mengelirukan certain pembaca. Think about the reader sebab blog nie orang baca. Bukan engkau sorang saje yang baca.
- Terlalu terikut-ikut blog orang lain sampai tidak mempunyai personaliti yang tersendiri.

Dah la, sampai sini aje la aku listkan kelemahan-kelemahan blogger malaysian. Sebelum aku mengundur diri, aku mohon maaf sekiranya aku terkasar bahasa dan membuat sesiapa daripada readers aku terasa hati. Sekali lagi aku menekankan, aku nie bukanlah blogger yang baik juga kerana aku pun baru saja menjejakkan ke dunia blogging nie baru setahun. Bukan alasan, tapi hakikat. Walau bagaimana, aku masih mencari jalan untuk meningkatkan kualiti blog aku.

Anyway, sampai sini aje la. Wassalam.

16.2.09

S o r r y .

Sorry. Gomenne. Mintak Maaf. Tiga Bahasa aku gunakan untuk memohon maaf pada kawan aku - Ali Imran bn. Idris. Sorry la erk. Aku busy. Kerja Bapak aku pun aku tak siapkan lagi.

Conversation yang buat aku rasa sebersalah.

Celkee says:
Ameelia-chan!

Celkee says:
SUPER BEAR ATTACK!

Celkee writes:
(celkee lukis sendiri kat IM)

Celkee says:
Away balik plak dia.

ameelia says:
awwww~

ameelia says:
cute!!!~

ameelia says:
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Celkee says:
^_^

Celkee says:
Aku lukis cam bangan pon hang kata cute?

ameelia says:
THANK YOU~ xDDD

ameelia says:
erk..?

ameelia says:
Comel laa

Celkee says:
Hahaha.

Celkee says:
tengkiu2

ameelia says:
you're welcome

ameelia says:
^_^

Celkee says:
Lia-chan, busy ke tak hari ni?

ameelia says:
busy

ameelia says:
nape..?

Celkee says:
uuuuu....

Celkee says:
=(

Celkee says:
Takpe, saje tanye.

Celkee says:
Bebila tak busy chat la ngan aku, ye?

ameelia says:
hahaha

ameelia says:
yer..

Aku jugak nak mintak maaf pada Muhammad Husaini sebab akak tak dapat nak online unutk 2-3 hari nie sebab busy. Sorry sesangat laa. Nanti kalau kerja akak dah siap, kita sembang laa.


T e r i m a .


"Ame, cubelah suke orang yang suka pada kita."

"Lebih baik kita hargai insan yang suka kita, dan bukan insan yang kita suka."


Insan yang paling rapat dengan aku selalu berkata begitu pada aku. Mungkin sudah tiba masa aku buka hati aku pada orang yang betul-betul perlukan aku. Sebelum ini, aku susah untuk menerima orang yang suka aku - sebab aku tak suka la. Tak kiralah dia kawan atau bukan. Mungkin, sekarang nie aku perlu buka hati aku sikit - terima orang yang betul-betul perlukan aku.

Cerita lama, biarlah tinggal sejarah. Kalau boleh, biarkan ia menjadi debu yang ditiup dek angin, hilang dari pandangan kita terus agar peristiwa lama tidak diingat semula.

Aku tak tahu sama ada aku masih belum terlambat atau tidak, tapi selagi aku hidup, aku akan cuba untuk membuka diary hidup yang baru. Aku juga perlu ubahkan diri aku dan kali nie aku akan pastikan aku tidak akan jadi manusia yang lemah.

Ini hidup aku. Akan aku sendiri yang berusaha menentukan.

Dan bakinya - aku tawakal pada Allah S.W.T.

Wassalam.

Happy Birthday Sayang xDD

Salam. Entry kali nie dituju khas untuk sahabatku yang paling aku sayangi;


Nurul Husna bt. Tajuddin.

16th February, 2009.

Happy Birthday Dear.

Photobucket

Aku doakan ko semoga murah rezeki dan panjang umur.

Aku juga doakan semoga ko bahagia di dunia dan di Akhirat.

Amin.

Wassalam.

P/S :
Thanks for calling yesterday, dear.
I really appreciate it so much. ^_^


13.2.09

B - U - S - Y - Banyak Kerja!

Okay, mungkin lepas ini aku mungkin akan kurang online. Sebab ade kerja la. u know, kerja? kerja? Haha, aku dikehendaki menolong bapak aku melukis illustrasi untuk progran Addmath di sekolah dia. Adeh, macam mana erk? Aku sekarang ni pun tak ada idea nak lukis ape. Idea nak susun character atau objek pun tak ade idea. Kira otak aku ter-block sekarang nieh!

Aku nak design banner forum untuk member aku pun tergantung! Ye la, dah nama idea aku terblock, nak buat macam mana. Aku pelik jugak, die nak banner tapi dia tak habaq pulak size header tu dia nak size berapa. Yerla, header or banner nie macam-macam size ade; 800x300, 900x400 and etc. Korang bayangkan la. Aku dah send message, tapi entah la dia tak reply-reply pulak.

So, kesimpulannya aku mungkin jarang online YM ataupun menda lain sebab aku nk tumpukan kerja aku dulu. That's all. Wassalam.

Justin Timberlake Ft. Zizan [Raja Lawak] - Sexy Back

Salam. Hari nie sepanjang hari melekat kat depan screen komputer. Kalo letih, aku merehatkan diri aku. Aku tak tahu la, kebelakangan ni aku rasa macam letih sangat la. Kalau cakap pasal kerja, aku nie bukan la buat banyak kerja. Tapi entah la, rase macam nak sakit sekarang nie.

Malam nie aku telah menonton Raja Lawak season 3. Aku rase Musim Raja Lawak yang sekarang nie macam dah bosan pun ada. Peserta-peserta tuu sudah mula nampak kekeringan Idea nak buat lawak. Ye la, bukan senang nak buat lawak, lebih-lebih lagu nak buat orang ketawa. Buat orang menangis lagi senang berbanding nak buat orang ketawa.

Kalau tak percaya, korang pergi la maki mana-mana orang yang lalu lalang kat depan rumah korang tu, kompem ade orang akan menangis atau kalau tak menangis pun mesti dia akan kasi pelempang pada korang. Tak percaya? Aku cabar korang buat.

Okay la, kita sambung balik cerita. Macam ini la, aku tetiba aje rasa rindu gila kat Raja Lawak Season 1, so oleh sebab aku nie peminat Zizan (dan juga Nabil) aku pergi la tekan nama Zizan kat search youtube. Entah tetiba, aku nampak satu video nie di-edit oleh Encik Suhaimme - Sexy back - Justin Timberlake ft. Zizan.

Haha, aku rase kelakar gila, terutama raut wajah Zizan dalam video tu. Haha, memang best la.


12.2.09

Valentine's Day konon...

Seperti yang korang tahu la, Hari Kekasih atau lebih dikenali sebagai Valentine's Day, telah pun diharamkan disambut oleh umat Islam kerana ianya seumpama kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.

huhu, entry aku kali nie mungkin akan menyakitkan mana-mana pihak. Jadi, sebelum membaca, sila baca "ATTENTION" tu dulu.


ATTENTION!! :
Entry aku kali ini ditujukan kepada insan yang beragama islam tetapi masih mahu menyambut hari kekasih.

Aku pelik la. Anak-anak muda sekarang nie punya la gila-gila menyambut hari Kekasih. Yang paling buatkan aku rase nak gelak ialah bagi diorang itu merupakan hari yang istimewa buat si kekasih. Yang aku pelik, takkan bila nak tiba hari valentine, baru la nak menghargai kekasih? Hari-hari lain tak nak buat ke..?

Kiranya korang yang menyambut sambutan tuu akan menghargai kekasih sekali dalam setahun? Are u insane? Setahu aku la, sebab aku perempuan, perempuan nie kalau boleh sentiasa mahu rase dihargai dan disayangi. Are you sure about that..?

Yang paling aku nak rase makin pelik ialah bila anak-anak muda kita nie lebih menekankan hari kekasih daripada hari ibu dan Hari Guru. Hello? Sape yang paling penting sekarang nie? Dua Insan nie la yang telah banyak membantu kita, tapi anak muda pula lebih mengutamakan benda yang tak penting - kekasih hati la (konon).

Sorry la kalau entry aku nie mungkin menyakiti hati memana pihak. Well, macam aku dah cakap tadi seperti mana di atas - dituju khas kepada umat islam yang akan menyambut hari valentine. Seriously, korang memang kena bukak mata luas-luas, okay?

Dah la, aku malas la nak tulis pepanjang. Kang tak pepasal kena penangan saman atau penampar dari mana-mana pihak. Haha, kalau ade orang buat macam tuu, memang sah la manusia yang sangat emotional dan tidak rasional kerana membiarkan perasaan mengawal akal.

That's all for now, wassalam.

Kena Tagged Lagi - 08

I have been tagged again by my dear friend - miss Zulaika. Huhu, thanks for tagging me. Aku rase aku buat tag nie kejap aje kot. Haha.

Person who had tagged me : Zulaika Binti Ibrahim.

Yoshh! Jom kite taram!

Honestly,are u in love right now..?!
Nope.


Honestly,what's going on in your mind right now..?!
I have been thinking lots of things and that's secret.


Honestly,what are u doing right now..?!
Listening to music.


Honestly,what u did today..?!
Doing house chores.


Honestly,do u think u are attractive..?!
I don't think so.


Honestly,have u done something bad today..?!
Yes.


Honestly,do u watch disney channel..?!
hurm, sometimes kalau ade cite best la.


Honestly,are u jealous on someone now..?!
Aku jelous dengan ramai orang. Jadi, ade masalah?


Honestly,what makes u happy all the time..?!
when seeing people smiled with joy.


Honestly,what do u want to see at this very moment..?!
I want to see my future - Only if Allah will me to see them.


Honestly,do u have a deep dark secret..?!
Yes and lots of them.


Honestly,do u hate someone right now..?!
I'm not sure about it.


Honestly,what do u wanna hug right now..?!
My best Friend - Una.


Honestly,do your wrist hurt..?!
nope coz I don't attempted to kill my self.


Honestly,are u in denial..?!
Nope


Honestly,is it easier to talk in Myspace than in person..?!
Depends. If a girl that you're talking about, macam makan kacang la.
Kalau laki, sayonara dan selamat jalan romeo aje la. (malu la)


Honestly,does anyone like u..?!
My family and My dear best Friends.


Honestly,is it going anywhere with them..?!
Hurm, depends. Kalau ade jodoh, aku nak kuar jalan-jalan dengan Una.


Honestly,do u answer this question correctly..?!
Maybe, coz there are certain questions that makes me blurred with em.


Aku tuju tag nie kat Ajid!

WAHAHAHAA!

*evil laugh*

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View