30.12.08

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum. Haha, hari nie aku meng-upload-kan dua entry sekali gus. Aku rase terlalu bosan asampai tak tahu nak buat ape. Laptop bapak aku, aku dah mengjahanamkan dah. Adeh, aku nie betul-betul ganas sebab dah 2 laptop hancur kat tangan aku. Hahaha, adehh, entah hape-hape.

So, sekarang nie aku sedang menggunakan laptop akak aku. Haha, hari tuu aku jahanamkan laptop die, sekarang nie giliran laptop bapak aku plak. Haha, aku nie memang dasar tak reti jaga komputer/laptop laa. Adeh, ape-ape aje laa.

Anyway guys, entry aku kali nie nak mengucapkan salam Maal Hijrah buat semua umat islam di seluruh dunia. Haha, okay la, sampai sini sajalah. Wassalam. =)

Awww~ Thank you! xDD

Assalamualikum. Aiseh, hahaha..aku nie dah rase malas plak nk meng-updated-kan blog aku sekarang nie. Tak tahu la nape tapi sekarang nie aku rasa nak bersendirian saje. Malas nak berada di tempat yang terlalu crowded. Kalo boleh jugak, aku tak mahu nak jumpa manusia yang terlalu hipokrit dengan aku. Haha xDD

Haha, tajuk journal kali nie aku nak mengucapkan terima kasih kepada sorang member aku sebab bagi gift kat aku..huhu, terima kasih ye! xDD

23.12.08

Kena Tagged Lagi [02]

Assalamualaikum and peace upon you guys. Aiseh, agak lama jugak aku tak menaip apa-ape dalam blog nie. Korang nak tahu tak sebab ape aku tak menulis blog? Haha, senang aje - aku balik kampung melawat nenek dan sedara mara aku kat Johor. Hari nie plak aku baru balik dari sane - Fuhh, letih beb. Hurmm.. Dah la, malas aku nak cite panjang. Kalo nk aku cite panjang, bile aku ade mood. Aku telah ditag oleh seorang insan yang menggelar dirinye sebagai ophanium. Hahaha, so let's continue with the tag thing. Mwahaha xDD

01. i love..

Hurm, aku suke benda yang tak membosankan aku. Haha, kejam betoi bunyinye! Tak ade la macam tu, aku suke semua benda especially cute things. Plus, aku jugak suka benda [ape-ape benda lah] yang dapat memberi manfaat pada diri aku dan masyarakat . Contoh: computer and etc.

02. right now i want…

Sekarang nie aku rase kempunan nak makan cheese cake. Adeh, bukan senang nak dapat makan benda alah tuu especially when kite tak cukup duit, right? Huhu, talk about duit, aku jugak perlukan duit sekarang nie.. T^T

03. i feel like…

Aku rase macam....? aku rase macam orang bodoh kekadang. Aku tak tahu nak explain macam mana tapi bila aku dikelilingi oleh orang bijak pandai especially budak-budak yang skolah terer-terer. Contoh macam budak MCKK, SBP, bdk terer speaking english and etc.

04. i hate it when..

When there is a pervert who is trying to raba-raba aku! Benci giler owh! Pernah kena sekali tapi naik trauma sampai takut nak masuk tempat-tempat yang ada ramai kaum adam. Aku jugak benci when ade lipas datang kaco aku tengah tido. Sensitip giler hidung aku sebab aku boleh bau lipas dalam jarak 7-10 kaki dari posisi aku. Kalo aku bau benda lain macam aje, mesti kena berjaga-jaga.

05. i fear…

Aku takut pada Allah. Aku takut seksaan di Akhirat dan aku jugak takut pada masa depan aku. Aku tak tahu ape yang akan berlaku pada diri aku dan hidup aku dimasa depan nanti.

06. i’m lonely without…

I am lonely without my friends and family. Both of them are important for me. Kalo benda-benda lain..? haha, I don't need other stuff because aku bukan materialistik. Aku boleh hidup tanpa handphone or benda lain macam laptop ke hape ke. But, aku betul-betul tak boleh hidup tanpa keluarga dan sahabat yang tersayang.

07. i need…

I need iman dan semangat yang disertakan dengan sifat kerajinan untuk terus berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat. Pada masa yang sama, aku jugak perlukan ilmu pengetahuan. Aku bukan bajet alim atau bagus tapi setiap manusia perlukan benda nie untuk maju ke hadapan. Trust me, without them, korang seperti sesat dalam kegelapan.

08. today i...

aku baru balik dari kampung aku hari ini. Hurm, penat la. Bayangkan aku bangun pukul 5 pagi smeata-mata nak berangkat awal. Adehh, abang aku punye pasal laa! Hahaha, menggigil kesejukkan mase aku mandi pagi tadi. Haha, nasib tak jerit jek. hoho.

09. tomorrow i…

will fetch my sister kat matrikulasi maah. Haaa, tengok? baru balik hari nie, kena kuar balik. Nanti hari jumaat nie family aku kuar lagi sebab nak pergi hantar abang aku kat Perlis plak. Adehh, berulang-alik kesana kemari...PENAT OWH! Penat-penat pun, aku suke jugak! haha, nak tau sebab ape?? Boleh aku cuci mate tgk mamat-mamat kat sane. keh3 xDD

10. i just…

Buat tag yang telah diberi oleh memberku sambil dengar lagu. Ehh..betul la kan..? Korang plak tengah buat ape..? hahaha xDD

11. i want to meet…

Aku nak berjumpa dengan insan yang sentiasa baik dan bersama-sama dengan aku semasa senang dan susah - I want to meet you, Una! Bila kite nak jupe lagi yerk? bila ko nak balik Kole? aku rindu same ko! Nanti bila ko nak datang, bagitau aku tau! hehehe

12. i love it when…

Aku suka bila ade orang menghargai dan menghormati aku. Aku jugak suka bila tengok anak muda tahu memberi pertolongan pada warga emas. Aku jugak suka bila ade kucing jilat tangan aku! Haha, comelnyer~ xDD bEnda yang paling aku suka bila kita sama-sama manusia tak bergaduh antara satu sama lain.

13. I like playing…

I like playing Badminton and chess. Haha, aku nie tak ade lah terer sangat dalam dua permainan tuu tapi sekadar ade basic pon dah cukup bagi aku. Aku ade set chess kat rumah tapi tak ade sape yang aku nak ajak bermain. Abang aku asyik pandang rendah kat aku aje - die tak moh main dengan aku! Jamban betul! Nie yang aku GerAM sangat nieh! >o<

14. i’m afraid of…

I afraid of serial killer, perogol, penyagak dan seangkatan dengannya. Golongan macam nie yang sering kali membuatkan aku berjaga-jaga especially bila kuar gi mana-mana. Kalo jadi mangsa salah satu daripada golongan nie, mampos aku!

15. i’m listening to…

Aku sedang mendengar sebuah lagu yang bertajuk Tsuki no Uta nyanyian Gackt. Well, aku bukan peminat separuh mati encik gackt nie tapi sekadar suka lagu dia yang ni (tsuki no uta). Kalo korang nk tahu (kalo dah tahu tuu, tutup mulut dan duduk diam-diam..supaya aku tak kantoi..hahaha) lagu nie merupakan ending theme song for anime Technolyze.

16. i love listening to…

I love listening too all kinds of music. Haha, aku nie semua jenis lagu aku suka. Hollywood ka, Bollywood ka, chinease kaa..jepun kaa...semua aku layan! haha, Universal laa katekan. Kalo aku layan satu kind aje, sampai bila kita nak maju, right? Bukan tak maju, otak pon tak berkembang. Hahaha xDD

17. i wish i was in…

Aku berharap aku boleh masuk balik dalam alam persekolah sekolah rendah. Kalo aku ade kuasa untuk mengubah masa lampau, mesti aku nak pergi masuk balik alam persekolah aku masa tuu. Aku nak betulkan balik sejarah silam aku yang sangat laa gelap. haha, tapi tak mungkin akan jadi macam tuu, kan..?

18. i want to get…

Aku nak dapat paling maximum 6A1 dalam SPM aku. Well, aku memang nak harapkan dapat lebih tapi apekan daya aku bukanlah sehebat mana. Aku cuma terget sekadar yang aku mampu. Bagi insan yang hebat-hebat, anda teruskan perjuangan untuk kemajuan negara kita.

19. i can…

Aku boleh..boleh...entah laa. Haha, aku nie insan biase aje. Tak adelah hebat mana. Tak ade benda yang special yang boleh aku lakukan. Benda-benda biasa macam melukis tuu boleh la aku buat, tapi aku masih begginer.

20. i can’t…

Aku tak boleh bersukan dan menyanyi. Kalo cakap pasal sukan, tuu la the first thing yang paling aku benci especially lontar peluru! Tak pernah sekali dalam hidup aku, dari skolah rendah sampai menengah, aku lepas acara tuu. Aku selalu gagal aje. Aku rasa aku dah pengang rekod selama 8 tahun tak pernah lepas lontar peluru. Adehh, bukan tak practice, PRACTICE Woh! Dah banyak kali aku practice tapi entah laa, memang badan aku nie semula jadi lembik la.. T_T

21. i have…

Aku ade..ade..ade...ade ape erk..? hah! Satu longgokkan lukisan atas meja aku. Aiseh, memang laa, aku bercadang nak habiskan colouring lukisan aku malam nie. Cakap pasal lukisan, entah mana laa buku folio seni aku..? Entah sape laa insan yang telah membawa "lari"..

24. i haven’t…

I haven't touch my dinner yet. Adeh, aku lapo tapi malas plak nak makan. Bukan ape, malas nak turun bawah ambik makanan! huish! Aku nie memang dasar memang dasar pemalas nak mampos! Nasib aje laa tak mampos lagi. T_T

25. i’m nervous to…

I'm nervous to talk with boys! Warghh! Aku rase takut..takut..dan malu sesangat; especially when face to face. Lagi laa bertambah malu! Aku jarang sesangat cakap dengan laki face to face. Tak pernah bercakap kot..? Haha, even dengan sedara sendiri pon malu nak cakap, nie ape entah dengan orang luar.... T_T

26. my parent think i’m…

My parent think I am childish! Haha, aku nie perangai macam bebudak owh. Mak aku selalu cakap aku nie macam tak bape matang tambah dengan kritikan bapak aku cakap aku nie suke gelak tak tentu hala dan degil/keras kepala. Haha, ape nak buat, tuu memang aku. Haha xDD

27. i think…

I think I am stupid! Yeah! haha, aku tak suke nak cakap macam nie pasal diri aku, tapi tuu la hakikatnya. Tmbah dengan sikap aku yang terlampau malas, bertambah-tambah laa kebongokkan aku! Cit! memang bermasalah betul la aku nie.

28. i’m happy when…

I am happy when someone can makes me laugh! Haha, aku rase seronok bila ade orang buat lawak - macam tengok gelagat Ahmad Nabil. Lu pikir laa sendiri! kehkeh! Some of my friends kate Nabil tuu macam orang bodoh aje. What the heck..? Mulut tak ade insurans ka..?? kang tak pepasal aku sumbat cili api baru hang tahu sikit nak cover mulut tuu! Kalo ko rase ko lagi terer buat lawak, aku cabar ko buat abang aku gelak! CEPAT!

29. i’m sad when…

I am sad when someone kutuk aku belakang or tengok sesama manusia bergaduh. Aku betul-etul tak suke tengok benda dua menatang nie. Kalau tengok benda nie berlaku depan mata aku, mesti aku mengeluh panjaaannng sangat. Korang tak sedih ke..? T_T

30. i like eating…

I like eating very much..? Haha, aku memang suke makan especially benda-benda manis macam chocolate, cake, ice cream and etc. Tapi aku masih insan yang sangat berdisiplin sebab aku tak mengamalkan benda-benda nie sangat. Aku lagi suke amalkan makan ulam-ulaman. Haha, especially bila benda nie baik untuk kesihatan badan dan kulit.

31. i hate eating…

I hate eating benda yang haram bagi umat islam. Korang nak tahu kenape? Sebab pemakanan dari sumber yang haram dapat membentuk sifat mazmumah dalam diri kita disamping juga dapat menganggu dalam pertumbuhan minda yang sihat.

32. i love watching…

I love watching all sorts of movies. Haha, semua jenis movie aku layan. Cerita india, orang puteh, vietnam, melayu, indon, china, jepun......semua aku layan! Hahaha xDD Tak ade pengecualian kecuali cerita yang berunsurkan SEX tuu aku tolak ketepi. Sayonara Hentai movies! >o<

33. TAG WHO? =

  • Husna
  • shira
  • Syuhada
  • kak ynn
  • hiro-sama
SELESAI sudah tags nie. Salam buat semua, tata! xDD

17.12.08

Kingdom Hospital Opening

Salam. Aiseh, Its been a few days I haven't posted any entry, isn't it? Well, today, I would like to share with you guys about a video that would always catch my eyes. This video is the opening based from the Television Series; Kingdom Hospital. I used to watch that story when I'm in form 3 (I guess). But I did not manage to watch the complete series since I always forgot to watch it. Huhu..pelupe laa katekan.

The opening song had sang by IVY band. The title for this song is Worry about you. There are a few things that makes me love to watch this video over and over - it is very UNIQUE. As this story is about a ghost stories, so the concept that you can see from this video is also about the ghost world.

Aiseh, kalau nak tahu lebih lanjut, tengok aje video pelik lagi unique nie. Hehe.



Hope you guys will like it.

P/S : uNA, I am sorry coz aku mungkin agak perlukan masa lebih sikit utk banner ko.

13.12.08

You're the Best I Ever Had - Our Story

Assalamualaikum. Yesterday, aku ade main jalan-jalan kat xanga. Dah lama aku tak gi website tu. Tiba-tiba aku terbehenti kat sebuat page member aku. Dia cerita pasal family dia dan dia ade dedicate satu lagu ni untuk family dia. So Sweet! Aku pon dengar dan dengar, lama-lama aku jatuh hati dengan lagu nieh! hehe xDD

Vertical Horizon - Best I Ever Had

So you sailed away
Into a grey sky morning
Now I'm here to stay
Love can be so boring

Nothing's quite the same now
I just say your name now

[Chorus]
But it's not so bad
You're only the best I ever had
You don't want me back
You're just the best I ever had

So you stole my world
Now I'm just a phony
Remembering the girl
Leaves me down and lonely

Send it in a letter
Make yourself feel better

[Chorus]
But it's not so bad
You're only the best I ever had
You don't need me back
You're just the best I ever had

And it may take some time to
Patch me up inside
But I can't take it so I
Run away and hide
And I may find in time that
You were always right
You're always right

So you sailed away
Into a grey sky morning
Now I'm here to stay
Love can be so boring

What was it you wanted
Could it be I'm haunted

[Chorus]
But it's not so bad
You're only the best I ever had
I don't want you back
You're just the best I ever had
The best I ever had
The best I ever


When the 1st time I read this lyric, it had just touch me heart; in which I was remembering someone that I have forgotten for a long time. Then, suddenly my tears started to roll down on my cheeks. I don't even know why, but in that time I felt so lonely and my heart surrounded by the feel of guiltiness.

I once had a felt for someone. That person is not that great and I think he is too simple to be true. There was too many imperfection that I found in him, but still the felt I have on him never fade up. I don't even know where is this feeling came from, but I guarantee this is not a feeling that you have for your friends and it is hard to describe it.

Lirik lagu kat atas tuu memang masuk dengan keadaan aku dan dia. Kami dah tak ade apa-apa sekarang nie, especially when he got someone special and I am glad + happy for him. Kalau nak cakap pasal hati, agak terkilan tapi kalau itu membuatkan dia rasa lebih baik, alhamdulillah, itu dah cukup buat aku gembira sangat.Maybe lepas korang baca cerita aku nie, korang akan pikir macam tak sama dengan lirik. That is because aku tak tulis semua cerita aku dengan dia. Aku meringkaskan cerita, senang cite.

For the 1st time aku jumpe dia, kitorang berkawan melalui myspace. So, pendekkan cite, die my 1st ehem..ehem..haha..tak payah tahu la. Aku dah berkawan and kenal dia selama 3 tahun. Haha, kalau nak dibandingkan dengan member-member aku yang lain, kapel tapi only last for 3 months - tuu pon paling lama. Actually, kami tak pernah berkapel.

Well, die pernah mintak, tapi aku insist sebab aku ade reason yang tersendiri - My parents. Abah lia once tell me that dia akan terasa dikianati kalau salah sorang daripada adik beradik kami ade hubungan dengan seseorang diawal remaja. Abah aku memang tolak habis-habis pasal hubungan macam nie, sebab masih mentah dan takut kalau kami terkandas dalam pelajaran.

Jadi, demi menjaga hati ayah aku dan maruah keluarga aku, aku terpaksa turuti permintaan diorang. Ikutkan hati dan nafsu aku, memang aku nak ehem..kapel aje dengan budak tu. Tapi bila difikir balik, aku tak sampai hati especially when tahun tuu mak aku sakit. Jadi, aku mesti berkorban demi keluarga aku yang paling aku sayang.

Aku pun beritahu laa yang aku tak boleh ikutkan kepala dia sangat. Alamdulillah, dia faham dan sanggup tunggu aku. Aku sangat tak percaya pada mulanya dan aku siap bagitahu tak perlulah dia tunggu aku sebab aku memang tak nak buat orang lain tertunggu___penantian sangat menyakitkan! - especially when tiada kata putus.

Tapi, tak tahu kenapa dia masih berdegil. Entah, mane tahu kan kalau dia berdegil sebab nak jaga hati aku semata-mata, kan? I don't know hati boys macam mana sebab they are too complicated to understand. Bayangkan, kalau abang and abah sendiri pon aku ade masalah nak faham, nie apatah lagi kalau hati seseorang lelaki yang sukakan kita, right?

Haha, aku rasa kitorang nie memang agak kronik sikit. Kalau dulu, maxis sangat baik hati. Korang ingat tak, kan ade supersaver, right? Kalau RM1 tuu, berape jam boleh cakap, sukahati mak bapak kitelah; especally pada bulan puasa. Jadi, untuk melepaskan rindu, dia selalu call aku pada bulan puasa. Sebab time tuu laa kitorang akan tido lambat especially when time tuu cuti, lagi laa lambat.

Bukan dia sorang aje yang kaki call orang, aku pon sama! Tapi aku lagi dasyat sebab guna telefon rumah! Haha, aku nie sangat bodoh and tak matang sangat! Asal laa aku guna telefon rumah?? aku call die nak dekat sejam dan dalam sebulan tuu bape kali la aku call dia. Kalau dicampurkan dengan semua jumlah bil dalam sebulan tu, aku dh berhutang dengan bapak aku sebanyak RM300.00 semata-mata call dia. Tak ke giler namanye....??

Then, kalau nak raya tuu, kitorang sama-sama rancang nak pakai baju yang sama warna. Haha, sounds ridiculous, isn't it? But, aku rasa tuu laa pengalaman paling lawak dan meng-happy-kan aku bila teringat balik. Haha, sangat tak matang and macam budak-budak.

Aku ingat lagi, aku pernah main-main dengan dia; aku nak buat dia rasa cemburu sangat! Haha, aku suka main-main dengan dia sampai setiap kali ade nombor baru masuk, memang dia asyik syak aku laa orang yang selalu kacau dia. Haha, tapi memang aku pun. Sampai satu tahap, paling teruk, aku dengan 2 orang lagi member aku (una..dengan..jihan..hahaha..) berlakon jadi bekas pakwe aku! hahaha xDD ( Actually, laki yang kitorang bakal lakonkan nie tak pernah wujud sebab aku memang tak pernah ade exBF sebelum nie..haha)

Kami bertiga memang habis-habis kenakan dia sampai dia naik marah! hahaha, message yang dia bagi masa marah seolah-olah macam tak tak benarkan mana-mana laki ambik aku dari dia. Aku sebenarnya rasa sangat terharu dan happy sangat dengan apa yang dia dah cakap pada waktu tu. Aku ingat dialog kitorang time tu:

"Aku bagi amaran dengan engkau, jangan engkau rapat dengan ex-GF aku, kalau tak, nahas engkau!"

"Aku peduli apa dan engkau tak ade hak nak halang aku!"

(me..? *blushes* muahahaha)

Hahaha, aku sangat suke time dia cakap macam tuu..sebab..sebab..nampak sangat kakkooii!! cool dan hebat! Aku bayangkan kalau aku dikacau dengan sekumpulan lelaki, tiba-tiba dia datang memunculkan diri dan selamatkan aku! Warghh! Aku sudah bermula berfantasi!hehe! Tapi entahlah, perkara macam tuu tak mungkin akan berlaku since kitorang dah tak ade ape-ape sekarang nie.

Kemudian, di mana aku semakin membesar dan gaya pemikiran pun sudah kian berubah, aku semakin berubah dan perubahan aku dah menjadikan hubungan kitorang rengang. Aku dulu tak ade laa serius sangat tapi bila result PMR aku tak dapat ape yang aku nak capai, aku terus jadi lain daripada yang lain. Aku dah tak banyak contact dia, apetah lagi nak sembang dengan dia.

Dia pun semakin parah. Aku tahu, mesti dia rasa sunyi dan keseorangan kan? Aku tahu ape yang dia rasa tapi aku buat tak endah aje. Aku lebih fokuskan hidup aku yang lebih realistik - aku memang dah lain. Dia selalu jugak call aku, tapi tak selalu macam dulu. Tahun tuu pun dia nak ambik periksa SPM, jadi aku pun semakin serius dengan dia. Aku mintak dia lebih fokuskan peperiksaan SPM yang dia bakal duduki. Tapi entah la, walaupun aku banyak nasihat dia tapi dia macam tak pernah nak dengar. Kalau dengar pun, mesti masuk telinga kanan keluar telinga kiri - maybe?

Entah la, aku tak tahu sama ada dia ambik nasihat aku ke tak. Aku bukan dapat tengok dia macam mana pun sebab kami duduk jauh. Dia selalu cakap yang dia nak berjaya. Tapi, kalau bercakap tapi tak cuba nak ubah, tak ade gunanya, right? Jadi seperti biasa, aku selalu percaya yang dia boleh buat asalkan dia berusaha untuk berjalan ke arah kejayaan.

Tapi lama-lama aku makin kurang percaya pada dia. Aku pun tak tahu macam mana, tapi aku dah putus asa dengan dia. Aku sangat bodohkan? Aku terlalu ikutkan emosi dan terlalu harapkan kesempurnaan daripada dia sedangkan aku patut tahu tentang kemampuan dia. Aku rase putus asa hanya sebabkan kelemahan dia. Aku nie memang tak patut buat dia macam tu. Bila aku pikir balik ape yang aku dah buat pada dia, aku rasa diri aku teruk sangat.

Antara sebab aku terlalu mengharapkan kesempurnaan bila member-member aku sibuk ceritakan pasal pakwe-pakwe diorang yang hebat-hebat. Ade yang kapel dengan budak MCKK dan ade yang ada pakwe hensem-hensem. Entah, bila orang tanya pasal aku, aku terdiam. Tak tahu nak cakap ape pasal dia. Aku tiba-tiba rasa malu tak bertempat macam aku malu dengan siapa diri dia. Astaghfirullah, aku memang teruk, teruk sesangat.

Aku pun mula berpaling tadah pada dia. Dan pada saat inilah aku rasa diri aku adalah manusia yang paling teruk. Bila aku pikirkan balik, aku rase nak menangis pun ade. Nak tahu ceritanya macam mana..? Baiklah, aku berterus terang. Suatu hari tuu, aku rase terlampau tension and in aku telah cakap "saya suka awk.." pada orang lain dan bukan dia - abang angkat aku sendiri!

Alhamdulillah, nasib baik la abang angkat aku faham dengan keadaan aku. Tak faham? It's easy, dia tahu aku merapu dan kalau betul aku cakap macam tuu kat dia pun, dia tak akan dapat terima kerana atas dasar yang sama alasan dengan aku iaitu demi kebaikkan keluarga. Jadi, lepas kejadian tu, dengan rasa sebersalah, aku call dia dan bagitau ape yang aku dah buat.

Wow! his reaction...? Of coz laa marah, terlampau marah! Dia marah, jelous dan rasa dikianati. Aku pulak rase malu dngan diri sendiri dan kalo boleh nak aje aku sumpah diri aku jadi katak sebab dah terlampau benci diri sendiri! At least, aku jujur dengan dia, right? Daripada aku tak cakap ape-ape dan buat suka hati bapak aku aje, tuu lagi teruk!

Walaubagaimana pun, dia tetap maafkan aku. That's really makes me feel even much better, but not as better as before. Aku makin rase benci diri sendiri dan rase malu sangat dengan dia. Dia bagitau aku, lain kali jangan buat macam ni - sebab aku bagitau aku pun tak tahu kenapa aku buat macam tuu..err...? (pasal confessed punyer pasal tuu laa..)

Aku asyik mintak maaf dengan dia. Maybe more than 100 times? Haha, tapi lama-lama kitorang reda. Kami boleh start bersembang kosong dan buat stupid jokes antara satu sama lain. Entah, aku pun tak ingat laa ape yang kitorang sembangkan. Tapi kalau bukan sebab pasal tuu, aku rasa kitorang mungkin takkan bersembang langsung. Tengok..? mesti ade hikmah, kan..?

Kemudian, aku dah tak ingat..tak ingat ape-ape. Aku dah tak ingat bila last kitorang bersembang mase 2007 tuu sebab aku dah terlampau jarang bersembang dengan dia. Aku pun masa tahun tuu lebih fokus pada pelajaran dan dia pun sama jugak dengan aku. Hah! Baru aku ingat! Masa bulan 9 kaloau tak silap aku, aku jarang contact dengan dia sebab dia nak kena study untuk trial dia. Masa tuu la aku tak cakap sangat dengan dia sebab bagi ruang untuk dia study.

In the same time, aku jugak agak busy sebab nak fokus untuk final Exam. Aiseh..aku rase sedih nak teruskan cerita. Entah la,bila pikir balik benda-benda ni, mesti buat aku sedih.. Tak Boleh macam nie! Yoshh! Aku kena jugak teruskan cerita! Hahaha xDD Aku memang dah tahap kronik!

Thenn...then..aku lupa..tapi yang aku ingat balik, masa bulan 12 dimana esok tuu dia bakal menduduki peperiksaan matematik (kalo tak silap aku), malam tuu aku dengan dia dah bertekak. Aku pun tak ingat pasal ape tapi kalo tak silap aku la, aku kecewa dengan sikap dia. Pasal ape..? Entah, aku pun tak ingat. Sejak hari tuu, kitorang langsung tak bertegur sapa selama 3 bulan. Yup! Masing-masing membawa diri.

Kemudian, jarak antara beberapa bulan selepas tuu, kitorang contact balik, tu pun lepas dia dapat tahu khabar berita daripada adik angkat dia pasal aku banyak tanya pasal dia. Haha, bayangkan kalau aku tak tanya ape-ape, mesti terdiam aje, kan? Maybe sampai kiamat pun kitorang takkan bercakap.

Masa dia contact aku (call), kitorang berasa amat kekok, terlampau kekok. Dalam perbualan tuu, firstly dia mintak maaf dengan aku dan bagi tahu yang dia yang bersalah pada masa tu. Bagi aku, aku rasa aku yang salah dalam hal tu..? Entah la, yang peting sama-sama dah berbaik. Hahaha, tapi perhubungan kami tak ade laa seakrab dulu. Kali ini, sangat lain, macam kami langsung dah tak kenal antara satu sama lain. Memang rasa macam kami terasing sangat.

Pada masa dia berhubung balik dengan aku, waktu tuu dalam tahun nie dan dalam bulan 3 macam tu la. Oleh sebab tahun nie aku lebih bercita-cita sikit, aku telah buat sesuatu yang memang tak masuk diakal. Abang angkat aku pernah cakap, apa salahnya kalau berkorban sesuatu untuk kejayaan masa depan..? InsyaAllah, pengorbanan tuu akan dibalas dengan sesuatu yang lebih baik.

If you talk about sacrifice, mestilah sesuatu yang kita yang paling berharga dalam hidup kita kan..? Kalau cakap pasal family, giler ke nak korban family..? lagi tak masuk diakal, kan..? Jadi, aku pikir masak-masak, aku terpaksa "jualkan" jiwa aku iaitu jiwa aku pada dia. Aku pikir jugak masa tu, mungkin kalau dia tak ada, aku boleh fokus lebih pada pelajaran aku..kan..?

Jadi suatu malam, aku tak sure sape call sape, tapi malam tuu jugak aku beritahu pasal hati aku. Aku tak cakap direct to the point tapi aku cuma cakap macam nie:

"Lepas nie, kita jadi kawan biase aje, nak tak..?"

...............................*keadaan menjadi sunyi*...............................

"Awak..........?"

"Kalau itu yang awak nak, sy tak boleh paksa......"

Aku faham maksud dia. Dia yang aku kenal tak pernah memaksa aku, seumur hidup aku kenal dia, tak pernah sekali dalam hidup aku pun aku dia paksa aku. Dia beri segala kebahagian yang aku nak. Aku susah nak cakap, tapi dia memang giler jiwang dan tuu memang buatkan diri aku rasa sangat dihargai oleh dia. Hahaha, kenape tibe-tibe aku terasa sangat formal..? aku tak pernah menjadi seromantik macam nie..ahahaha xDD

Dalam jiwa nie, lepas aku cakap macam tuu kat dia, Allah saje laa yang tahu macam mana aku rasa. Aku rasa hidup dan dunia aku dah macam terombang ambing pun ada. Rasa malam tuu macam malam terakhir aku hidup dalam dunia nie pon ada. Tapi, aku cuba fikirkan positif side yang Allah mungkin bagi aku. Takkan aku nak rasakan keraguan atas Kekuasaan yang Maha Esa pulak, kan..?

Kemudian, aku dah pergi ke langkah seterusnya, memutuskan siraturrahim antara satu sama lain. Korang mesti pelik dengan tindakkan aku, kan..? That is because I cannot stand from thinking about him! Aku jadi separuh giler lepas ape yang aku dah cakap pada dia. Jadi aku berfikir, mungkin kalau dia tak ada, aku tak akan fikirkan dia...kan...?

Jadi, lagi sekali aku telah ungkapkan satu perkataan yang menyakitkan hati dia. Aku tahu dia sakit, tapi if he thinks hes the one who sufferring the most, dia memang sangat silap. Ya, mungkin masa aku ungkapkan permintaan hati nie aku dalam bernada biasa, tapi orang takkan paham dengan perasaan aku sebab aku nie bukan jenis menunjukkan perasaan pada sesiapa.

That's why everyone, even my own family, had difficulty to understand me because aku sangat dan sangat suka sorokkan perasaan sendiri. Aku memang suka pendamkan perasaan, sampai satu tahap sampai member aku tak tahu pasal mak aku masuk hospital. Diorang tahu pun lepas sir BI aku tanya aku,"bila mak engkau masuk hospital, Ameelia..?" Masa Sir tanya aku macam tuu, tiba-tiba kelas aku jadi sunyi sepi aje.

Haha, yeah, that's me! Aku memang dah biasa simpan perasaan dalam hati dan semua nie dah bermula sejak aku dibangku sekolah rendah lagi. Menyembunyikan perasaan memang dah jadi adat hidup aku. Jadi, selepas aku ungkapkan my last word to him, pada mulanya memang dia tak dapat nak terima.

Then, after few weeks later, I had received a message in my FS mailbox. Yes, dia kasi aku message. Dia bagitau aku kalau ini yang aku nak, dia tak mampu nak paksa aku tapi dia doakan kebahagian aku, lebih kurang macam tuu la. Masa aku dapat aje message tuu daripada dia, hati aku memang sangat sebak and terlalu pasrah..adeihh! hati nie macam-macam jenis perasaan yang ade! Kadang-kadang sampai sakit jiwa aku dibuatnya pun ade! Hahaha

So that's it. Itulah cerita kami dari A sampai Z. Sebenarnya citenya sangat panjang sebab perjalanan hidup aku masih berterusan. Aku tak tahu sampai bila, tapi kalau cerita jiwa aku berhenti, itu bermakna aku dah tak bernyawa di atas bumi yg Indah ini, kan..?

Ade cerita tambahan aku nak buat. Haha, selang beberapa minggu sebelum peperiksaan, aku ada cuba contact dia balik. Tengok..? Aku cakap lain tapi buat lain, sama ape yang dia cakap pasal aku! Haha, yup, he always honest with me. Tak, kami sama-sama jujur antara satu sama lain. Kalo salah sorang tak puas dengan sikap masing-masing, we will point out what we don't like. Haha, memang la kadang-kadang tuu kitorang bergaduh tapi kejap aje la. Haha

Aku pernah tulis dalam blog nie pasal perbualan kitorang. Dah la, kalo ingatkan balik pasal perbualan hari tuu, aku menang asyik terkantoi aje dengan dia. Sekarang nie dia dah maju, sebab sangat pandai menyakat orang. Kalau dulu, dia macam lurus bendul aje, tapi sebab kebendulan dia tuu la aku suka kat dia. Haha, memang sweet! hehe

Aku cakap terus terang dengan korang, dia memang tak hebat, tak hensem dan sangat pemalas. Tapi ade sesuatu yang aku suke pasal dia dan sampai sekarang aku tetap suka dia iaitu dia tak pernah jemu dan sentiasa terima semua kelemahan dalam diri aku. Yes, dialah mahkluk Allah yang aku selalu tunjukkan belang. Dia tempat aku meluahkan perasaan selepas Allah SWT.

Mungkin bagi korang dia sangat biase, but not for me. For me, he is the best thing I ever had selain daripada diri aku dilahirkan dalam islam dan mempunyai keluarga yang sayang pada diri aku. Akak aku pernah cakap :"macam mana engkau boleh suke mamat nie..?" Haha, aku pun tak tahu, kalau aku tahu jawapan dia ape, memang aku dah balas balik. Tapi entah laa...

Sejak aku tak ade ape-ape dengan dia, aku dah jarang guna handphone. Kalau member-member aku bagi message, satu habuk pun aku tak balas. Kalau aku balas pun, cuma message-message yang tertentu aje.

So, that's all my love "letter" for today. Aku dah tulis benda nie selama 10 jam and not straight coz aku solat tadi sambil tengok cite Vietnam. Haha, maybe ini adalah last thing that I write about him, especially sekarang nie dia dah ade seseorang yang sangat special. Aku tak mahu ingatkan kisah yang tak mungkin terjawab oleh sape-sape melainkan Allah. Sesi perkenalan aku dengan dia juga merupakan satu nikmat yang Allah dah kasi kat aku sebab selama aku kenal dia, aku rase sangat senang dan happy sesangat.

Maybe this will be my last love story sebab aku rase agak susah aku nk terima orang lain lepas nie. Kalau nak cakap pasal jodoh, I will ask my parents to seek bakal suami aku. For me, he will always be the 1st and the last person that I always love. Haih, aku tak pernah cakap sejiwang macam nie tapi, oleh sebab this will be my last letter, aku mesti luahkan semuanya.

Nie my last confession yang aku nak buat. Aku tahu sebelum nie aku dah memandang rendah dengan keupayaan dia tapi lepas aku duduk bersendirian dan berfikir panjang, ternyata aku silap sebab die ade lebih banyak keistimewaan daripada aku. Dan ape yg dia cakap pasal aku semua betul, dan tak ade silap. Sape pun diri dia, aku tetap suka dia - even though dia bengong ke, pemalas ke, tak hensem ke ape2 yang kurang pasal dia. Keistimewaan seseorang tuu meluas dan terdiri daripada pelbagai aspek dan itulah yang aku tak pernah nampak sebelum nie.

Kesempurnaan tuu sebenarnya tak pernah wujud dalam dunia percintaan. Tak paham? senang aje, setiap manusia nie takkan ade yang sempurna. Secantik manapun perempuan tuu atau sehensem mana pun laki tuu or sekacak atau secantik mana pun seseorang individu tuu, pasti akan ade kelemahan dia. Jadi, konsep sebenar satu perhubungan ialah menerima & menghargai. Konsep nie sebenarnya meluas dan kalau korang bijak, korang akan paham ape yang aku cuba sampaikan.

so, what is the best thing that you ever had in your life..?

1. Dilahirkan dalam dunia dan di dalam agam islam.
2. Mendapat sebuah keluarga yang aman dan harmoni.
3. Mempunyai kawan yang sentiasa sokong dan hargai aku - Una.

Dan

3. Kenangan bersama dengan dia ..



Wassalam and Gud nite everyone.

12.12.08

S t o p __ M o r n i n g _ R a n d o m !

Assalamualaikum. Muaha, at last I woke up early this morning and managed to perform my subuh prayer. Haha, I would usually wake up late - about 9:00 am. I always wanted to wake up early and damn, mesti terlepas waktu yang telah ditetapkan! Jam loceng..? Don't even ask about it because I would always TIDO MATI! haha..yup, once I closed my eyes to a dreamworld, It will be difficult for me to wake from it.

Alhamdulillah, Allah had answered my prayer this morning. Do you guys want to know why? It is because I always asked Allah SWT to wake up me early in the morning for subuh prayer. So, today Allah had just answered my wish through my father because he was the one who woke me up. Kahkah, Amin!~ xDD

I wonder, where could Una be..? It's been awhile I haven't heard anything from her.She had once told me that her brother would always be the one who would conquer the computer since she has only a computer - I think. Maybe that explains her absence in this blog. I think I should give her a call to tell her how much I've missed her. Haha xDD

Today, about 30 minutes ago, I was wondering if I should stop using my father's notebook
for awhile. Yeah, it's been 2 weeks straight I used his notebook. Plus, I think I have other things to do since my mother had given me work to do; which is scanning the last year exam paper.

I think that is all for now. Haha, sebab dah tak tahan nak tengok kesalahan grammar yang terlampau banyak sangat! Okay, see you next time. Wassalam.

11.12.08

T a g .

Assalamualaikum. Muaha. I have been tagged by someone. So, here it goes!


'like to listen to old songs'
Of coz! I love them very much especially P.Ramlee and Sudirman's Song!

'computer geek'
Haha! That is my middle Name!

'shopaholic!'
Hurm..? I guess nope coz I am not a person who loves to waste my own money on some ridiculous stuff.

'lurve black forest chocolate!'
Muahaha! Sweets is killing me! Yes, bebeh! xDD

'easily get bored'
Depends. If I've got something to do to fill up my emptiness, so the "bored" word will never exist.

'like to study last minute'
Hahaha! Absolutely!

'crazy bout babies'
Haha, loved them and in the same time quite afraid of them.

'hate sports so much!'
Hahahaha! I hate sports very much! xDD

the 8 victims:
Can I tagged only 4 person..? Coz I don't have enough friends to tag..hee ^_^

[1] Husnat
[2] Syira
[3] Hiro-sama
[4] snowmiyu
[5] ______.
[6] ______.
[7] ______.
[8] ______.

Salam Aidiladha.

Assalamualaikum. Haha, tajuk yang aku tulis tu macam tak sesuai pulak. Yer la, Raya Korban dah pun lepas, tapi kenape aku masih menggunakan tajuk tersebut?

Actually, macam-macam berlaku semasa nak menjelangnya hari mulia tu. Sebelum Hari Raya Aidiladha, ayah aku dah jatuh sakit. Sakit teruk tuu, hurm susah laa kalo nk ckp teruk atau tidak tapi ayah aku sakit perut la. Korang dengar macam sakit biase, right? But, it's not like what you think actually. Sakit ayah aku nie sampai buatkan ayah aku terlantar atas sakit selama 5 hari. Ayah aku nie dah tua, biase laa, badan pon mesti laa lemah. Kalo dah kene sakit, maunye ambik masa yang lama untuk sembuh.

Yang aku kesianya mak aku la. Kehulu kehilir tolong ayah aku; urut badan dia, suapkan untuk ayah aku and etc. Aku kesian jugak dengan ayah aku. Semua kes sakit perut nie berlaku sebab satu aje - Cik Siti tikus la punya pasal! Mangkuk betoi! Hari tuu ade seekor tikus tuu masuk rumah aku semasa ayah aku tengah tido. Lepas tu, entah macam mana ayah aku bangun dan ternampak bayang-bayang tikus jatuh dari lubang tingkap. Ayah aku ape lagi, kalo bukan terkejut besar!

Esok harinya kecoh - kitorang satu keluarga kena kemaskan bilik bapak aku tuu. Pulak? Baru nak ingat kemas bilik..? haha, sebelum nie tak nak buat pulak. Bagus cik tikus..bagus..lain kali engkau masuk lagi. Kalau engkau masuk, lagi rajin bapak aku nak kemas bilik. Haihh..pening aku. Memang hari mengemas bilik bapak aku tuu memang kecoh laa beb. Bapak aku asyik sebut TIKUS..TIKUS..DAN TIKUS! Adoih! pening..pening!

Kemas punya kemas, tikus tak ade laa pulak. Tapi, tikus tuu memang ade dalam bilik tuu. Dia bersembunyi disebalik meja tulis ayah aku. Hah! Jahanam punya tikus! Engkau main aci nyorok dengan kitorang erk..? Haih! itulah keluhan aku semasa mengemas bilik bapak aku tu. Yer la, mana tak berangin satu badan, boleh pulak main nyorok-nyorok? Aku nie kalau ikutkan hati memang nak angkut meja tulis tuu kemudian hempuk puas-puas tikus tuu! Pergh! Memang baran laa weh time tu!

Kitorang satu keluarga tunggu tikus tuu untuk memunculkan diri selama 3 hari! Tak nak kuar-kuar tu! adoih! Degil betul tu! Macam sensei aku, Imran! Tak pernah nak dengar cakap aku! Argh! lantak la, Eh, ape tadi..? Owh yeah, pasal tikus kan..?

Tikus tuu akhirnya keluar jugak. Masa tikus tuu keluar, bapak aku, of coz, yang paling panik dan kecoh! haha, aku tak tengok laa diorang tangkap tikus macam mana. Yer la, sebab masa tuu aku masih membuat taik mata walaupun matahari dah tengak atas kepala. Teruk kan aku? Memang tak layak untuk dibawak meminang aku nie ( Memang tak nak pon! lalala~).

Antara ahli keluarga aku yang telah terlibat dalam pemprosesan menangkap tikus tu ialah adik aku yang paling bongsu, Amirul (aku panggil die Ooi aje..haha..cute name, kan?), mak aku yang tersayang dan ayah aku. Haha, mak aku cerita balik kat aku masa nak tangkap tikus tuu memang kecoh dan meletihkan. Yer la, masa keluarg aku nak tangkap tikus tuu, hari tuu merupakan 2 hari sebelum hari Raya Aidiladha.

Bayangkan, dah la pagi tuu tak makan masa tangkap tikus tu, lepas tuu kena kemas bilik balik pulak. Lepas kemas bilik, kitorang satu keluarga kena keluar untuk belikan barang dapur bagi persediaan hari raya korban. Kalo korang, letih tak? Mau tak patah lutut kan?? hahaha

Oleh sebab bapak aku makan lambat pada hari tuu, kesannya ambik selama 5 hari - sakit perut sebab banyak masuk angin! Kesian kan? Jadi, semasa hari Raya Aidiladha tu, keluarga aku bukan laa dalam keadaan yang baik. Bapak aku sakit dan kami sekeluarga dah macam berkabung. Semua kena duduk rumah. Memang tak pergi mana-mana masa hari tu.

Jadi, kesakitan yang ditangung oleh ayah aku jugak telah menyebabkan aku terpaksa membatalkan date aku dengan best friend aku, Husna. Adoihh, kesian Husna. Dia dah nak bersiap sedia nak kuar tapi lepas aku call dia, terbatal niat. Kitorang bukan selalu dapat berjumpa, lebih-lebih lagi dia duduk jauh - nun kat Penang tu! Lagipun, kalau mak aku kasi keluar pun, siapakah gelaran manusia yang sudi nak menghantar aku ke pekan? Hantu? Kucing? Adoih la, tuu la sebab aku tak boleh nak keluar dengan ko Una. Sorry sesangat Una.

Selalunya kaluarga aku laa yang akan bergerak ke rumah sedara-sedara yang lain, tapi kali nie terbalik pulak; memandangkan dengan keadaan ayah aku sakit, diorang pulak datang beraya rumah aku. Haha, tuu pulak kesan yang agak baik bagi aku sebab tak payah nak bersiap pakai baju lawa-lawa untuk keluar__. Bukan ape, naik bosan jugak asyik kitorang aje nak pergi sana. Ape salahnya kali nie tukar turn pulak, kan..? hahaha.

Ok la, tuu aje la pasal cite Hari Raya Aidiladha aku. Memang kelam kabut la. Aku harap tikus tuu takkan datang lagi. Kedatangan engkau (cik siti tikus) memang meyusahkan satu kerabat keluarga aku. Ok la, sampai sini___Wassalam. xDD

7.12.08

I am not in the mood.

Salam. Hari nie aku betul-betul tak ade mood nak balas mesej ke, komen ke..senang cite, aku betul-betul tak ade mood nak buat semue keje. Tambah-tambah dengan hari nie aku dilanda dengan perasaan kecewa dan rasa bengong yang teramat sangat. Entah la, malas la nak cakap pasal benda-benda nie.

last-last, kelas english aku dengan sensei Imran pon tertangguh untuk hari nie. Entah la, Allah saje laa yang tahu dengan aku.

6.12.08

Whats wrong with my English??

Salam. Mangkuk! Jamban! Why is my English does not have any improvement at all?? The weakness that i found in myself is that I was lack in my vocab and have lots of problem especially in understanding the grammar - where there are certain words that I am not quite understand with their special function and laws. Why do this english stuff also need a law when writing a certain sentences? When I was studying physics in my school, its always been a law of this and that, especially Gas Law. What the heck??

As you can see, this 'law' things sometimes gave me a little, no i mean a big confusion especially when i was trying to understand with the concepts. Physics, there is lots of concept that you must understand - especially when you want to get A1 in your physics.

To be frank with you, i am too stupid and need a plenty of minutes to understand something - yes! Thats why my greds never pass the excellent achievement. Oh man! Thats really makes me really..really..REALLY LIKE AN IDIOT! WHY DO YOU SO STUPID, LIA????

When I writing an essay and passed it to my dear teacher, ms. Hatiah, there will be lots and lots of grammatical errors that I found. I think the red mark is everywhere - especially at the bottom of the essays where the teacher will gave lots of compliment in it.

The useful critique that always been written by my dear teacher is that ,"the use of the same word over and over again from the start till the end - repetition words". Not only that there will be include with the grammar problems - "you're too clumsy in writing your essay - even you're makes mistakes in a simple grammar." Oh my God, why the heck is wrong with me????

I really need an english teacher during this holiday. I really need to improved my english - need someone to help me fast!

2.12.08

Code Geass Wallpaper

Salam. At last, I can upload my own edited wallpaper in my blogger. Haha, akhirnya sudah sekian lama (dalam masa 24 hours) tak online blog aku, akhirnya aku dapat jugak masukkan wallpaper aku dalam blog nie.

Entah kenapa semalam tiba-tiba aje internet aku tak ade connection. Pelik jugak aku dibuatnyer. Bila tanya bapak aku dah bayar bil internet ke belum, katenye belum. Jadi, aku fikir mati-mati, mungkin bapak aku tak bayar lagi.

Apabila tiba aje malam, lebih kurang dalam pukul 8.00 malam ini, tiba-tiba aje elok boleh masuk internet. Aik? Ini keajaiban sungguh! Elok pulak malam nie boleh masuk internet, kalau tidak, memang kesunyian tanpa mr. Internet la. Hahaha XDDD

Ap-ape pun, nie la wallpaper Code Geass yang aku dah buat. Aku cakap terus terang yerk, memang simple aje wallaper yang aku buat nie. Maaf laa kalau tak bape menarik. Aku buat sekadar yang aku mampu aje. Hahaha XD

If you guys wanna view in a full image, please just click the banner below.


SIZE AVAILABLE: 1024 x 800 [Coming soon : 1280 x 1024]


P/S : Sorry for the wallpaper Size. I will come back with the suitable size next time.


30.11.08

Blogger Oval Banner (Anime)

Salam. Muahaha, akhirnya aku dapat jugak main laptop bapak aku yang ade Photoshop! Aku nie memang kaki Photoshop. Asal ade gambo best je, mesti aku edit gambo tuu sampai nampak best and cantik. Hahaha, entah cantik entah tidak laa kan? Okeh, tadi aku ade edit beberape banner yang berbentuk bujur dengan kelebaran dan ketinggiannya iaitu 249px X 138px. Aku sebenarnye main testing-testing aje sebab aku dalam proses nak buatkan header untuk member aku. Hahaha. So, dengan mengadap Photoshop lebih kurang 7 jam, aku dapat jugak ilham nak buatkan banner untuk dia. Tapi tak ade la complete lagi. Huhu, sorry erk Una!!~ T^T

Then aku kne habiskan setengah masa aku nak buat draft untuk member aku; cover album group Cromatic. Entah la, maybe band baru kot. Aku main buat draft aje. Maybe kerja nie makan masa sikit sebab aku tengah tunggu member aku bagitau maksud cromatic. Yer la, kalo tahu maksud, baru boleh siapkan draft tuu senang sikit. Karang kalo main design aje tanpa tahu ape theme band tuu, mengamok plak member aku tuu. Adoihh!~ Entah laa, aku pun naik pening.

Alright, nie la antara banner yang aku dah buat. Korang nak lagi tak..? Kalau nak, aku buatkan. Tapi dengan syarat korang kena credit/link aku punya profile dalam blog or website korang. Haha XDD




1# Banner - Eureka 7


2# Banner - Code Geass (Lelouch)


3# Banner - Code Geass (Suzaku)

Ok, so macam mana? Ok ke tak? Kalo tak lawa, sila laa mengkritik yer. Kalo nak aku buatkan, aku memang okeh aje. Kalo korang nak aku editkan dengan menggunakan gambo korang sendiri pon aku tak kisah, as long as you guys credit aku cukup. One more thing, jangan nak gatal-gatal mengaku hasil nie ialah hasil tangan korang. Sesungguhnya semua design aku hakcipta yang terpelihara oleh nadeshiko.

How to put in your profile? : Just click the picture. Then, copy the code below it.

Super Women in the House! haha

Salam. Sudah korang sedia maklum, aku sudah merdeka and habis SPM sekarang nie. So, I will be having a straight 3 month holiday. Yahoo!! Merdeka!! What a relief! Lepas aje aku habis exam, aku rasa nak jerit and menangis pon ade sebab rase beban study akhirnya dah tak ade; memang rasa merdeka sangat-sangat. Lepas habis saja paper EST and PSV hari Khamis minggu lepas, aku balik rumah dan terus teriak "MERDEKA!!" macam orang giler. Betul, mak aku pun cakap aku macam tak betul. hahaha XDD

Tapi habis spm nie, bukan holiday yang aku dapat. Haha, Allah sentiasa memberi ujian kepada hamba-Nya, right? 2 hingga 3 hari nie, macam-macam kerja aku kena buat. Aku nie bukan merungut, tapi pening kepala tahap gaban dengan sikap family aku. Sejak kakak aku masuk matrikulasi, hampir semua kerja rumah ni diuruskan oleh kaum hawa dalam rumah aku nie. Boleh dikatakan la, semua perempuan dalam keluarga aku hebat-hebat belaka sebab dapat uruskan rumah mahupun kerja macam petik jari aje (even me, tapi tak adela hebat sangat..).

Wanita pertama yang paling aku respek habis kan ialah mak aku. Mak aku nie always busy dengan kerja di rumah dan di sekolah. Setiap kali waktu sekolah, mesti mak aku balik lambat. Even though mak aku selalu balik lambat, mak aku tak pernah lupa tangungjawab dia sebagai seorang ibu. Kerja rumah beres semuanya. Masak and basuh baju mak aku yang buat. Sometimes kemas umah pun mak aku buat. Aku? hahaha, aku assistance mak aku. Kalo mak aku basuh, aku pulak tukang sidai. Kalo mak aku kemas umah, aku pun ikut sekali kemas umah.

Wanita kedua yang aku respek ialah kakak aku! Ape benda yang dia tak boleh buat, habaq aku? Seriously, dia baik, hormat orang tua, selalu ingat Allah, rajin, pandai and memang ulat buku. Family aku semua respek die habis. Kakak aku nie memang rajin baca buku. Dia study, study gak and in the same time die kemas rumah. Dia jugak tolong uruskan adik beradik aku yang lain macam mengajar diorang mengaji and even time siapan kerja sekolah. Aku plak? macam biasa la, kalo dia tak ade, aku pulak gantikan tempat dia.

Aku nie pulak, do you think aku nie super woman ke? Hahaha! Jangan nak merepek. Kalo korang nak kate aku super woman dalam bab-bab komputer kat dalam rumah aku, tuu memang tak boleh dinafikan lah, right? Haha, yer la, aku bukan nak memuji atau membangga diri tapi thats the facts that you guys should accept. Setiap kali bapak aku nak buat kerja skolah guna komputer, mesti bapak aku panggil aku. Dia akan pangil aku setiap 30 minit.

30 minit pertama:

"Adik, naik atas kejap. Abah nak mintak tolong nie."

"Kenapa abah? Abah nak tanye ape plak nie?"

"Nie, abah dah hilangkan menu button kat atas nie. Macam mane nak ambik balik?"

"Owh, senang aje. Abah gi kat anak panah kebawah yang paling hujung belah kanan. Abah tekan and ambik add or remove toolbars. Then ambik customize..blah..blah..blah.."

"ehh! Kejap..kejap.. Adik ajar abah sekali lagi.."

"Eh, abah! Abah nak gi mane tuu..?"

"Abah nak ambik laptop. Ko ajar abah sekali lagi."

(bapak aku ambik laa program WORD)

"Hah! ajar abah sekali lagi."

"Ok, abah gi kat hujung macam yang adik ajar tadi.."

"Ok, abah dah tekan tuu. Pastu macam mane plak?"

"Owh, abah choose categories then abah ambik laa mane-mane yang ade kat commands tuu. Pastu abah bawak, jangan lepaskan mouse, bawak pergi kat mana-mana toolbars kat atas nie."

"abah nak letak kat mana nie? banyak sangat tempat boleh bubuh..?"

"mane-mane aje, sukahati abah nak taruk kat mane."

"Ok, abah nak taruk nie gi sini. Eh..owwhhh~..owhhh~...ohhh~.."

"Abah buat ape plak nie? Main-main plak.."

"Hahahaha!~ tak ade la, kan senang kalo letak semua aje kat situ.."

".......("-___-")........."


30 minit seterusnya :


"Adik, abah nak scan gambo untuk kerja nie. Macam mana nak scan? Adik ajar abah."

"Mana gambonya abah? Mana gambo lencana sekolahnye?"

"Nah, ko scan benda nie."

"(mengajar bapak aku) abah pergi MP Navigator, pastu tekan nie..tekan tuu..tekan nie.."

"Ya Allah! Banyaknyer! Susah laa abah nak ingat nak tekan mana satu."

".................."

Haihh! pening kepala aku. Aku sekarang nie dah jadi tutor komputer tak bergaji pon ade. Pening woah nak ajar bapak aku pasal komputer. Memang kena banyak bersabar. Hahaha, sama gak macam bapak aku! For your guys information, bapak aku pulak tutor aku dalam Addmath and Mathematics! Kahkah, time bapak aku ajar aku, die plak yang pening! hahaha, sama-sama laa kite pening yer abah!~ hahaha XDDD

"Adik!!~"

Jap! Tengok tuu! Tengok tuu! Bapak aku panggil lagi. Hah! tuu laa tanda-tanda aku nie super woman dalam family aku. Bapak aku memang wajib panggil aku kalo bab-bab komputer nieh. Alah, bukan bapak aku aje, even mak aku jugak.

"Adik, tolong scan mak punya soalan STPM 2004 and 2007."

"Alright mak. Mak nak bila..??"

"Lagi cepat lagi bagus.."

"Ok."

Tengok? korang tengok tuu?? Betapa feymesnye aku dalam family aku. Hahaha XD Jap..jap..aku tak riak, ok? Aku cuma nak meng-happykan diri aje. Hakhak. Betul, even abang aku pun mintak aku tolong. Tapi bukan laa bab-bab menatang komputer, tapi kalo nak aku tolong ambikkan barang die, mesti die mintak aku ambikkan. Muka aku jugak die nak suruh, muka nie korang tahu?? Tu laa, aku nie cute and baik sangat sebab tuu laa ang aku abang aku mintak aku tolong. Hahaha! Perasan! Kalo abang dengar mesti termuntah, termasuk laa dengan mak and bapak aku! kahkahkah! Kadang-kadang geram gak sebab die ada kaki sendiri kenapa tak pergi ambik sendiri aje? Menyampah betul! Tapi sebab die abang aku, aku ikutkan ajela.

"Adik, tolong sidaikan seluar Amir nie kat luar."

"Hurm, yer la."

Perghh! tengok tuu..tengok tuhh! Memang tak boleh tengok aku senang untuk satu hari. Aku nie asyik kehulu-kehilir tolong parents aku. Rase kaki nak tercabut pun ade. Kahkah! Tuu laa lumrah kehidupan seorang anak dan ibubapanya. Sebagai seorang anak, adalah wajar kita menolong kedua ibubapa kita. Diorang pun dah banyak berkorban untuk kita; lahirkan dan besarkan kite. Kalo kite tengok diri kite nie, even adik sendiri pun tak mampu nak uruskan. Mak and ayah kita? Bayangkan laa, ada mak and bapak mampu menjaga dan mambesarkan sampai 14 orang anak, tapi boleh ke 14 orang anak tuu menjaga hanya mak and ayah mereka..? So, kita respek-respek laa kedua orang tua kita dan jangan la kurang ajar. Kalo sekali pun makan hati, bersabar laa kerana sesungguhnya syurga dibawah telapak kaki ibu.

Ok laa, sampai sini aje laa aku menaip cerita. Nie laa al-kisah kehidupan aku sebagai seorang anak super woman untuk family aku. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah kerana aku dah dikurniakan keluarga yang sangat sempurna. Maybe aku hidup bukan dalam keluarga yang kaya, tapi kehipan yang sangat sederhana sudah buatkan hati aku cukup tenang dan sempurna. Erti kekeluargaan bukan berdasarkan wang ringgit tapi ikatan silaturahim dan kasih sayang diantara kita merupakan aspek yang paling penting dalam mewujudkan keluarga yang harmoni. Di ingatkan jugak, tuntutan dan pengajaran agama jugak penting dalam membentuk keluarga harmoni kerana Agama mampu membentuk anak-anak yang menghormati ibubapa selain daripada didikan peradaban.

28.11.08

Rainism versus Mirotic

Salam. Waargghh! Exam dah habis! khirnya dapat aku berjinak-jinak dengan komputer kesayangan aku. Hemoh2, kalau dah dapat peluang main komputer, sudah tentu laa aku pergi berseronok merelakskan minda tengok video-video clip at Youtube. Haha, tuu laa website yang paling aku suke bile nak mencuci mata. Okep, korang jangan pikir lain ye dengan istilah cuci mata tu. Aku tak pikir bukan-bukan, ok?

Antara video yang dah jadi tatapan aku buat 2 hari nie ade banyak gak. Tapi semuanya pasal tarian and music video. Korang nak tahu tak video yang best? hahaha, takpe, meh sini aku listkan!
  • Bi rain - Rainism [link]
  • The Destiny Child - Loose My breath [link]
  • Madonna feat. Britney Spears - Me against the Music [link]
  • DBSK - Mirotic [link]
Aku dah siap tulis link video-video tuu. Aku rase lebih baik laa kalo korang view aje video tuu kat website tuu sendiri sebab orang yang upload video tuu pon boleh menaikkan bilangan viewer diorang, kan? Walau bagaimanapun, aku nak buat sikit ulasan 2 video korea saja. Haha, saje nak membuat sedikit kritikan. Agagaga~

Bi rain - Rainism
Haha, aku nie xde laa suke sangat dengan Bi Rain, tapi aku cuma menulis ape yang patut aje yerk? Yer la, most malaysian especially girls, memang suke artis korea right? Terutama yang ade rupe-rupe cute, kan..? So, aku tulis laa information tambahan pasal Bi rain.
Okep, for your guys information video/lagu nie ialah daripada Bi rain iaitu Album Kelima - Rainism. Akhirnya usaha dan penat lelah rain tercapai jugak kan? Pada November 2007, Rain telah meninggalkan company lama beliau, JYP Entertainment, dan membangunkan company beliau sendiri iaitu J. Tune Entertainment. Kalau korang nak tahu, usia Rain baru saja mencecah 26 tahun untuk tahun ni (2008) tapi beliau sedah mendapat pangkat CEO. Wow, dah name aje syarikat sendiri, right?

Aku tak tahu laa sama ada korang tahu atau tidak, Rain telah terlibat dalam publicized 2007 world tour and Hollywood exposure dalam filem Speed Racer dan Ninja Assassin. Kepopulariti beliau bukan saja terselah dalam asia, tetapi termasuklah Barat. Ini memang menunjukkan negara-negara Asia,even Malaysia, mempunyai keupayaan untuk menandingi negara barat (or memang dah ada kemampuan...?hehe).

Album kelima Bi Rain, iaitu Rainism telah dikeluarkan sejurus selepas pengembaraan atau penglibatan beliau dalam 2 filem itu. Untuk pengetahuan korang, pertambahan perkataan, '-ism', pada nama beliau bagi tajuk lagu Rainism adalah untuk mempromosikan idealogi baru dan konsep beliau tentang siapa diri beliau dan tentang kewujudan beliau.

[X] For the Source in English Translation, please click here : [Link]



Kritikan - Hahaha, actually aku tak adelah nak kritik teruk-teruk. For the Overal video nie memang nampak mantap, hebat dan cool! Aku bagi tau korang, memang berbaloi laa masa korang tengok video Bi Rain yang terbaru nie. Pujian aku untuk video ini kan tarian cantik, kualiti video mantap, ada unsur-unsur gothic yang tak melanpau, kesan effect air dan api yang dapat memberi kesan kepada penonton dan opening latar belakang di perkampungan Thailand memang nampak hebat.

Tapi yang aku hilang mood nak tengok kan sebab lagu die agak pelik sikit. Hahaha, betul, aku tak tipu! Aku tak tau laa nak cakap macam mane. Bagi aku, kalo lirik lagu nie pasal benda lain dan tak ade kaitan dengan langsung dengan diri die, aku rase mungkin lagi hebat. Yes, memang lirik die yang buat aku rase kekok. Tapi ape-ape pon, ko try aje laa tengok video nie. Lain orang lain pendapat die, right?

DBSK - Mirotic
Well, macam biase, aku akan sediakan info album untuk kumpulan TVXQ atau lebih dikenali sebagai DBSK di Korea. Jap, aku tak sure laa, tapi lebih kurang antara Jepun and Korea cam gitu laa.
Okep, for your guys information video/lagu nie ialah daripada DBSK/TVXQ iaitu Album keempat - Mirotic. Album nie telah dikeluarkan pada 19 september 2008. Dalam video nie, anda korang akan perasan style music agak sama dengan lagu BoA yang bertajuk Eat you up kerana video ini telah diuruskan oleh Remee dan Troelsen dimana mereka juga terlibat dalam pembikinan lagu untuk BoA.

Perkataan Mirotic ini adalah gabungan daripada "MIRO" yang membawa maksud "hilang/sesat" dalam bahasa korea manakala dalam bahasa Inggeris pula ialah "TIC". Dua perkataan ini telah digabungkan untuk menjadi "MIROTIC" dimana ia membawa maksud mempunyai perasaan terhadap seseorang dalam percintaan pandang pertama dan terperangkap dalam komplikasi yang tidak mungkin mampu untuk keluar. Pendek cerita, percintaan yang bermasalah laa, lebih kurang gitu laa.

Okep, for your guys information, video ini ade version English dimana dinyanyikan oleh Sarah Connor - Under my Skin. Semasa pembikinan lagu dan video ini (kalau tak silap laa), Sara Connor telah bersama-sama dengan mereka. TVXQ telah menyediakan atau membuat album ini sejak 2007 lagi tetapi hanya baru saja habos recording pada bulan Jun tahun ini (2008).

Antara orang-orang yang telah terlibat dalam pembikinan tajuk lagu ini adalah Chris Brwon, Christina Aguilera dan Kenny Wormald (beliau pernah bekerja dengan Justin Timberlake).

[X] For the Source in English Translation, please click here : [Link]



Kritikan - Kritikan aku untuk lagu Mirotic ini memang tak ade sebab lagu die memang sedap and perfect bagi aku. Xde pelik, tawar or pahit. Aku mempromosikan lagu ini kat korang sebab lagu die mmg best! Korang memang patut download.

Tapi yang aku rase tak bape best kan sebab video die. Haha, maybe bagi korang video die takde masalah, but not for me. Video untuk lagu ini memang lawa dan tak boleh dinafikan. Tapi aku rase cute guys in this group macam "aww" laa. Haha, lepas tarian diorang nmpak macam tak bape cantik. Aku lagi suke tarian Bi Rain lagi, in which nampak lebih macho and cool. Kalo DBSK menari, nampak macam kene tolak dengan angin la sebab badan diorang nampak kurus sangat. Jadi, memang susah kalo nak dikategorikan dalam kumpulan macho. But still, they have the cute face dan memang tak boleh dinafikan dengan fakta tuu ( tapi aku tak minat dengan DBSK yerk).

Rainism versus Mirotic
Ok, sekarang nie, daripada 2 video yang telah korang saksikan, cuba bandingkan dan decide which one is better. Hahaha, aku tak tahu nak pilih mane satu sebab dua-dua video tuu ade keistimewaan yang tersendiri. Tapi tuu pendapat aku, bukan korang right? Macam peribahasa melayu selalu diungkapkan; Rambut sama hitam, hati lain-lain. So, aku nak tahu jugak pendapat korang which one will you choose. So, its up to you which one is it.

17.11.08

Special Thanks - ALL THE SAME

This poem has been written by my dear friend, Imran. Hahaha, aku tak sangka ade jugak ade manusia nampak rock tapi sanggup buatkan sajak untuk aku. Actually, sajak nie dah lama member aku nie bagi. Tapi sebab nak hidupkan kembali kenangan kawan dengan die, aku letak laa sajak nie dalam blog aku. Mungkin bagi korang takde makna, but not for me. This poem means for me a lot. So, sape tak suke, buzz off from here!!

Translation : This Poem has been written by my dear Myspace friend, Imran. Hahaha, I never thought a man with rock and cold attitude would wrote such a beautiful poem for me. Actually, he has written this poem about 2-3 months ago. The reasons I put this poem here is because I want to remember back the memory of our friendship. Maybe some of you will think this poem is like nothing, but not for me. This poem means a lot for me. So anyone who dissatisfy or giving a damn about it, just buzz off from here!!

ALL THE SAME

Men are all the same
Of me you must be thinking that way too
You, I won't blame
For me, partially, it's true

I'm just hoping
That you won't think
By my silent acting
That I'll kill our tie, in a blink

This heart longs to leak
But now it's improper to speak
Off you to your battle
See you when it's settled

I won't urge you to notice
Me, a man of malice
All the chaos that goes round
Kept my mind from being found

But in this insanity
I sounded your song
It brought tranquility
Nadeshiko, it has been so long

I know not when I'll die
But I always know death is nearby
But friends are too, and you are one
This poem is for you, my letter is done

14.11.08

D r a m a t i c - N o n e s e n !

Its been awhile since my last blog updates on November 10th, 2008. Well, as you can see, I am now quite busy; especially when this is the month for SPM students to fight against their own future whether they can be someone outstanding beyond their imagination. Hurm, do not understand what I mean? Haha, just forget it.


SPM EXAM

Its like a bad hair day for me; especially for English, Mathematics and History subject. I have read the topics that they target for SPM but the I can only make it about about from4 topics only. Other topics? NAH!~ Don't even ask! I think I can answer it well, but how well is it?

For Bahasa Melayu, most of the question forecast thought the topic for this year will be agriculture or tourisms. But, its not like we think about - because the topic form ministry education has given to us is about River Pollution for set A question and Aedes Mosquito for set B question.

For the first time, I felt this was the last day I live in this world. I mind was totally blur without any reason and my heart beat becomes more quick than usual - I was really mad at that time! Why the heck they choose the mosquito as our exams topic?? Why did the hell they choose Aedes mosquito???? Banyak-banyak topik, kenape laa diorang kuarkan topik tuu??

So, thats it. As the result, most of the SPM candidate has chosen that topic in the exam. I am not confident with my BM essay la. I think the first content for ways mosquitoes breed is similar with the second content. Owh Allah, help me!


SUCH A BAKA..?

I am now listening to the Dewa's song - Selimut Hati. I haven't listen to them since my last day with him. The word 'him' refers to someone that I haven't contact for along time ago and he is not my BF, ok..? Actually, I have already contact him, about 2 weeks ago. I don't even understand what the hell I acted such a mysterious way; I hold on my phone and call him without any logical reasons. I am such a Baka!

He picked up my call and he feels strange with my actions. But yet, he still talk with me with the same way he used to be. But, I have a strange feeling that both of us feel awkward towards each other. We try to talk like we always did, but still our conversation had failed.

Then, my credit has habis! Thats all, the end. Hehe =)


BIG LIAR!!

Well, as you can see, I have create my new account in Myspace. I have pretended to be someone else - I switch or change my sex become a male and put Xero as my Nickname. Now, people sees me as a guy who his name is Xero. To be frank with you guys, I really hate liying to other people. But, this case was like an urgent cases.

I have to pretend to be someone else because I really don't want people to know that I have came back to Myspace. I thought maybe they should know this after I finish my exams .
But in the same time, when I am thinking this problem twice, was all my friends in myspace still remember me, nadeshiko..? If its true that they have forgotten me, then I was lying for what..? It's really complicated..


PROJECT 001

I have used my father's laptop to design something that I need for my friendster Background around 5 months ago. While designing, I have come up with something that I never think before. Well, this picture is not really that GREAT ART, but still, i have made it with all my heart and I put a lot of effort for it.

Furthermore, I still used an anime picture for it as I don't have any tremendous image in my thumb drive since I did not have a leisure time to download any pictures anymore. This art is simply a simple design; especially the when I spend about 3 hours for it.

This is how it looks like. For full view, you can just click the image.




I guess thats all wanna share for now. My brain nerve brain has a critical problem - cause I am now feeling dizzy without any particular reasons. Ok the, tata! =)

P/S : Sorry for the terrible Grammar. I am still practicing in using a proper English.

10.11.08

Friend : Special Thanks

SPECIAL THANKS - Husna Tajuddin
You're such nice person - Husna. You always be there for me. Walaupun kite dah lama tak jumpe, tapi hati kita sentiasa dekat, kan? Aku rase beruntung dan bersyukur pada Allah S.W.T sebab dikurniakan kawan macam ko; penyayang, understanding, cute dan jujur. Thanks sebab sudi tolong aku time susah - soalan target, dengar masalah aku and etc. Love you so much! Anyway, mari kite sama-sama berperang untuk masa depan kita. CHAYOK!

Haha, cute! Love you so much! =)

SPECIAL THANKS - Rafehuddin
Haha, sungguh tak disangka ade orang tolong buatkan banner untuk aku. Boleh tahan jugak artwork die although for the first time. Thanks bebanyak yer sebab sudi editkan. Aku nie pulak pikir bukan-bukan; takut pulak member aku nie conteng misai ke ape ke..hahaha. Thanks for being such a good friend - doa2, nasihat dan tunjuk ajar. Thank you so much. =)

Edited - by dear friend of mine, Rafehuddin

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008

SALAM. Hari ini merupakan hari terakhir aku untuk study untuk 'last minute study'. Esok, bersamaan dengan 11 November 2008 merupakan hari yang penting bagi semua calon SPM. Aku nak ucapkan semoga berjaya dan marilah kita sama-sama berjuang sampai fius otak kita tercabut sebab tension sangat.

Last but not least, kalo ade diantara korang ade dapat soalan bocor, kongsi-kongsi laa dengan aku. Aku nie dah tahap terdesak giler nieh; huhu especially subjek sejarah.

That's all for now.

8.11.08

Tips hilangkan stress

Topik kite hari nie "Tips untuk hilangkan stress". Kadang kala ujian daripada Allah datang tanpa diundang dalam hidup dan ianya kadang kala ada sampai yg membawa kesan kepada diri seperti Stress. Jadi, ade beberape tips untuk anda untuk hilangkan stress. Kalau nak tahu tipsnya, sila laa bace di bawah! XD


Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.

Perbanyakkan membaca Al-Quran
Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.

Selalu berdoa kepada Allah
Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. Insya-Allah, Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa.

Bersangka baik dengan Allah
Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang Berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.

Tarik nafas dalam-dalam.
Ok, ingat, nie cara yg pertama. Tarik nafas dalam. Hah, kenapa erk kalo kite stress kena tarik nafas dalam2?? Senang jer, sebab mase kite dalam keadaan stress, tekanan darah kite tidak berapa stabil. Bukan tekanan darah aje tidak stabil, tapi oksigen dalam badan pon ape lagi, dh macam lintang-pukang! Jadi, dengan menarik nafas dalam2, denyutan kite akan kembali tenang dan normal, sekali gus tekanan darah kite juga akan kembali seperti biase.

Beri waktu diri Anda untuk beristirahat.
Pernahkah anda yg sedang mengalami stress merasa tekanan pada bahagian otak mahupon kepale?? Hurm, to be honest, saya pon x bape tahu sangat kenapa kite sakit kepala mse kite stress tapi kalo nk hilangkan sakit kepala tuu, tido aje la. Kalau tak tido pon, anda boleh jugak pergi keluar jalan2 makan angin. Tapi takpayah laa keluar lama2, keluar dalam 5-10 minit pon dah cukup. Masa anda keluar hirup udara segar dan sambil menikmati cahaya matahari, tenaga anda akan meningkat serta anda akan berasa lebih bertenaga sikit.

Gelak dan senyum
Hah!! Gelak-gelak nie laa yang paling best antara semua! Hehehe, betul, kaedah nie laa yang paling berjaya and memang anda tidak akan menafikan keberkesanan nyer! Mase anda sedang mengalami tekanan, emosi anda terganggu dan mungkin anda akan memarahi orang tanpa anda sendiri sedarinya. JADI, dengan ketawa@senyum, semua rasa marah akan hilang dari lubuk hati anda dan sekali gus anda dapat merasakan semua masalah anda hilang sekelip mata. Jadi, gelaklah banyak2 yerk! XD Tapi jangan laa pulak gelak lebih2 sebab orang kate kalo gelak lebih2 ni nanti ilmu banyak keluar..huhu..

Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.

Menangis dengan sepuas hati
Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. "Luaran lain hati lain" ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.

Hargai kebolehan diri sendiri
Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

Cintai diri sendiri

"Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain".

Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Kesimpulan Sebagai kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang sukar untuk diatasi. Dengan usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi serta jalan penyelesaian yang jitu, bebanan yang kita alami pastinya akan dapat diselesaikan dengan jayanya.
JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View