28.1.09

Background for Your Post Title

Salam dan selamat petang. Hari nie aku rajin bukak blogger, semalam aku rajin bukak deviantart sebab bak upload lukisan aku. Hahaha, lukisan lama yang aku upload tuu. Aiseh, aku selalu tak ade idea nak tulis ape tapi kali nie tetiba aku ide idea nk post ape. Hahahah.

Entry aku kali nie khas untuk member aku - Zul, yang nak aku ajar die macam mana nak letak Background kat tajuk entry die. Tak faham? Sila lihat gambar di bawah.

Aku bagi info yang terhad aje yerk? Code yang aku nk kasi nie hanya sesuai untuk tempat blogger yang tajuk dia Rounders aje - di mana cik Zul pun guna template tersebut. Rounders tuu ade macam-macam jenis kan? Tak kisah la, mana-mana rounders pun boleh guna sebab semua code sama aje cuma kaler aje berbeza. Haha, Zul, aku promot nama ko nie, jangan marah. Hahaha xDD



Gambar diatas merupakan template jenis Rounders.
Saje buat info tambahan takut ade orang tak paham2.


Ok, next step ialah korang gi la masuk edit HTML. Kat situ korang akan nampak Edit Template. Korang kena masuk bahagian coding tuu sebab kat situ aje tempat yang korang boleh tambah atau tukar code yang korang nak. Pastu korang cari code yang ade tulis post. Nak contoh gambo? Kompem aku akan kasi directly. Mwahaha.

Patu, korang kena cari post h3. Kat situ la korang boleh taruk background image untuk tajuk post korang. Code tuu dah sediakan tapi korang kena edit sikit code tuu.


background:url("URL IMAGE") repeat-x 10px .0em;

Korang copy code yang warna merah tuu aje pastu paste kat tempat yang sepatutnya. Kalo tak nak copy past code tuu, korang boleh tukar sendiri. Macam perkataan no-repeat tuu korang gantikan dengan repeat-x sebab nak bagi image tuu berulang-ulang secara melintang. Kalo nak image tuu repeat-y pun boleh jugak tapi gambar akan jadi berulang-ulang secara menegak la.

Untuk perkaatn URL IMAGE tuu pulak pandai-pandai la korang taruk URL gambo yang korang suke. Untuk code .5em tuu korang kena tukar jadi .0em (tukar nombor aje, yang lain jangan sentuh). Sebab 5em tuu akan buat ruang kat bahagian ruang atas title korang tuu. Tak faham? Cuba tengok gambo kat bawah nie :

SEKIRANYA 5em :


SEKIRANYA 0em :


Dah faham? Okey, lepas korang dah edit code tuu, mesti la kena save. Jangan lupa save sebab nanti korang sendiri yang merana. Wahaha, itu ajelah tutorial aku untuk hari ni. Anyway aku ucapkan selamat mencuba. Wassalam.

P/S : Untuk FULL VIEW, sila tekan ahe gambo-gambo tu. Sorry la sebab aku conteng-conteng gambo tuu secara tak kemas sebab aku in the middle of something. Haha. xDD


2 comments:

ShiraShiki said...

wowwww!!!ampooonn
membantu gegyler!!!
thx for sharing sis!!
LOVE yah!

Simply ZULAIKA said...

ameeee!!
tima kaseh ajo akuu
bahaha
silela promote lagik name aku
market name ituh fentin
bahaha
okes2..ti aku try..
da bejaye aku prmote name ko fulek
hihih
tenkiu amee oi!
;DDD

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View