15.1.09

Novel. Movies dan aku..?

Assalamualaikum. Aisehh..aku nie memang sangat la malas nak meng-update blog. Wahaha! Aku nie memang malas kalo bab-bab nak menulis nie. Aku pun bukan kaki baca novel. Diri aku lebih menjurus ke arah menonton dan melayari internet.

Wahaha, aku kalo bab nak baca novel pun, kena tengok novel ape. Antara jenis-jenis novel yang menjadi favourite aku kan ialah novel seram, novel pembunuhan, novel fantasi, novel detektif dan ade la novel-novel lain tuu yang terdiri dengan seangkatan denganya. Aku dari kecik dulu memang suka baca novel seram. Aku ingat lagi, ade sorang member aku nie memang kaya dengan novel seram dan sampai sekarang aku ingat lagi novel tuu ade babak 18 tahun ke atas. Memang sensored habis beb!

Sampai sekarang, sebab pengaruh dari membaca novel, aku jadi kaki tengok cite seram. Sebagai mangsa fanatik aku tentang paranormal ialah koleksi CD bapak aku dengan TV especially channel HBO. Kalo HBO, paling best bila ade hari Holloween sebab time tuu la banyak cerita hantu ditayangkan dan time itu jugaklah aku sanggup tido lambat semata-mata nah habiskan cerita hantu tuu. Esok hari bangun lambat, kelam kabut gi sekolah. Satu lagi kes aku dah buat sampai membuatkan ibu aku geram yang teramat sangat sampai Tuhan saje la yang tahu. Haha

Antara cerita seram yang aku agak takut (agak aje la..tak ade la takut sangat..) nak tengok sampai sekarang kan ialah Ginger's Snap. Eh..kejap...aku tak sure la ejaan die, tapi lebih kurang macam tuu la tajuk die. Wakaka, biarkan aje laa. Bukan ade orang nak check pun, kan...? Huhu, cite tuu mengisahkan pasal warewolf or dalam bahasa melayunye ialah Serigala Jadian. Ade sepasang adik beradik nie rapat sangat tapi hubungan diorang menjadi rengang setelah kakak die terkena gigitan serigala jadian.

Seperti biasa, kalo hantu orang putih nie kalo kena gigitan ke hape ke, mesti terjangkit dan diorang plak yang jadi hantu. Alah, kalo korang tak caya. Korang boleh ambik plak contoh pontianak or dalam bahasa inggeris die Vampire. Kalo tengok vampire pun sama aje la, gigit aje orang tuu pastu orang tuu plak jadi vampire. Its all about the infection. Macam disease pon ade, huhu. Okep, sebagai moral of the story cerita hantu orang puteh memang sama sekali tak masuk diakal.

Cite yang berunsur detektif yang paling aku suka sampai sekarang ialah The Bone Collector. Movie nie aku start tengok masa aku berumur 9 tahun. Huhu, sampai sekarang aku ingat. Dah bape tahun tuu..? wakaka, pandai-pandai la korang kira sendiri erk..? Okey, cite nie mengisahkan seorang bekas pegawai polis yang cacat akibat daripada kemalangan dalam menjalanka tugas dalam menyelesaikan satu kes pembunuhan yang telah berlaku yang agak lama. Pembunuh nie dah tinggalkan banyak clue tapi polis-polis kat AS tuu bongok sangat. Jadi, it's up to the ex-policeman tu solve all the cases. Plus, maklumat tambahan nie aku nak buat sikit pasal cerita nie. Cerita nie diadiptasikan daripada novel yang sama jugak dengan tajuk cite tuu - The Bone Collector.

Adeh..cite pempbunuhan yang paling meloyerkan tekak dan perut aku ialah Saw. Giler cite nie, betul-betul buat aku trauma sampai tak nak tengok untuk kali kedua. Huhu, die punya aksi pembunuhan nie memang menyeramkan. Aku mungkin boleh cakap 5/5. Wakaka! Cite nie plak pasal pembunuhan bersiri daripada seorang pembunuh yang tak dikenal pasti identitinya tapi motif pembunuhan ialah untuk mengajar manusia yang hidup untuk menghargai nyawa mereka. Its like, If you cannot solve the problem within 30 minutes, you will die. Hah, banyangkan! Pembunuh tu memang permainkan jangka hayat hidup kite. Memang cite tuu berjaya buat aku naik GILE!

Adeh, okey la. Sampai sini aje la aku nak membebel pasal hidup aku, novel dan movies. Adeh, banyak lagi cite yang aku dah tengok. Dan most of them betul-betul tak kecewakan aku. Adeh, memang best..best dan best sangat! Wahaha, aku nak out dah coz mata aku dah mengantok giler nie. Kepala pun dah berat, jadi aku blah dulu erk..? tata dan Wassalam.

2 comments:

uNa !! said...

weh
mcm best je
ko ade cd cte 2 x?
heee

NADESHIKO said...

UNA
Aku cuma ade cite The Bone Collector.
aku pun dh lupe mne bapak aku letak CD tuu..
hahaha
cite yang lain2 aku tarak ade laa..
hahaha, sorry yerk syg..

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View