28.2.09

T h i n k i n g .

Selama aku mendiamkan diri, secara tidak sengaja pemikiran aku telah terfikir sesuatu yang agak kompleks untuk dimengerti.

Dalam dua hingga tiga hari lepas, aku ade terfikir..

"kenapa sesama umat islam bergaduh..?"

Aku mula terfikir persoalan macam itu apabila lihat dan membaca masalah politik yang telah melanda di Perak. Majoriti yang mengundi PAS ialah beragama islam, begitu juga dengan pengundi UMNO, cuma ade la sikit-sikit non muslim sebab parti universal la katakan. Orang UMNO jugak tergolong dengan ahli Sunna Waljamaah, sama jugak dengan PAS.

Kita bergaduh dengan orang yang sama aliran dengan kita - Ahli sunnah Waljamaah, dan bukan golongan orang ajaran sesat. Aku nak persoalkan, kenapa kite sesama muslim bergaduh walaupun sama aliran?

Kita bermasam muka antara muslim yang lain adakah kerana Allah, ataupun kerana kemahuan sendiri dalam mengusai kuasa politik?

Adakah ALLAH SWT mahukan sesama muslim bergaduh seperti keadaan sekarang ini?

Orang selalu cakap, buat sesuatu perkara kerana Allah SWT.

Tapi, kemelut politik yang berlaku di Malaysia nie, terutama bagi yang PAS - adakah ianya betul-betul kerana Allah SWT?

Kalau betulah kerana Allah, kenapa Perak sekarang nie dah kucar kacir..?

Adakah Allah SWT suka keadaan macam ini..?

Kalau nak cakap pasal perang Islam, semuanyer peperangan antara orang kafir dengan Umat islam.

Bukan sesama islam..kan..?

Entah la, aku pun tak tahu la. Yang pasti, Islam ialah agama kesejahteraan.

Manusia memang kompleks --- terutama dalam soal dalaman dan perasaan.

Dan orang yang menulis topik nie pula , makin tulis makin sakit kepala.

Sekian dan wassalam.

2 comments:

name:ajid_kol_jid said...

Wallahualam.

dynac3064 said...

keep thinking girl..
satu mase nanti awak akan paham..

insya allah..

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View