20.2.09

Ciri-ciri Buah Hatiku.

Okay la, tadi aku sembang dengan member aku pasal ciri-ciri lelaki idaman aku. Topik nie start timbul bila aku menonton rancangan Wanita Hari Ini. Tajuk dia pun best - Goda Suami. Haha, aku pun tergoda sekali dengan tajuk dia. haha, gatai betul aku.

Yang jadikan cerite tu makin best bila ade tetamu jemputan dia ialah Dr. Fadhilah Khamsah dengan pelakon cite Pepaya - Zul Yahya bersama isteri tersayang. Bini dia cun wohh! Muka putih melepak tambah lagi gebu. Aku tengok pun tak tahan. Seriously, memang cun beb!

Bila tengok cerite tu, aku teringatkan pulak soalan member aku yang pernah tanye:

"ko suke laki yang macam mana?"

Haha, soalan nie automatik keluar dari kepala otak aku yang bergeliga (konon) selepas saje Dr. Fadhilah Khamsah bagi tips untuk eratkan/jadikan hubungan suami isteri untuk kekal bahagia. Haha, mase Dr. Fadhilah Khamsah tu bagi tips tuu, memang aku respek habis la sebab beliau memang sangat romantik dengan isteri dia - tambah2 aku suke laki romantik. Romantik dari segi perbuatan la, bukan kata-kata manis laki buaye.

Okay la, lets get through to our main topic. Haha, berikut merupakan ciri-ciri lelaki yang aku nak bersama selamanya.

#1 - Akhlak baik & tahu hukum hakam agama.
Nie memang paling penting sangat. Jap, tapi aku bukan la nak yang alim macam ustaz-ustaz tuu. Cukuplah sekadar yang boleh membimbing aku dan anak-anak aku suatu hari nanti . Kalau suami ade masalah nak solat, macam mana nak didik anak-anak nanti?

#2 - Hormat orang tua dan orang yang aku sayang.
Benda nie pun penting. Kalau dengan orang tua pun kurang ajar, nie kan pulak nak menghormati orang lain. Kalau simple thing susah nak buat, nie kan benda yang lain. Bukan itu saje, aku juga akan pastikan laki tu suka pada ibu bapa dan keluarga aku serta kawan-kawan aku. Kalau tak respek, sayonara!

#3 - Simple is Important!
Simple..simple and Simple! Aku suka laki yang simple sebab diorang akan nampak biasa di mata aku dan mata masyarakat. Aku tak nak laki yang hebat sangat macam orang kaya semua tu sebab aku rase kekok dan menjadikan aku merendah diri yang tahap klimaks. This will also include with :
(a) occupation - Tak kisah, asalkan ade pekerjaan tetap.
(b) pemakaian - Kemas dan smart.
(c) rupa paras - Biase aje, sedap mata memandang.
All i need is a simple man. Plus, ramai perempuan suke laki hebat, jadi aku malas la nak berebut-rebut.

#4 - Perokok tegar sama sekali aku reject!
Aku pantang betul la tengok laki yang kuat merokok sebab menyusahkan aku dan orang sekeliling aku. Tambahan lagi, keluarga aku bukan jenis smokers especially bapak aku. Aku respek dan bersyukur sangat sebab bapak aku bukan perokok tegar. Alhamdulillah.

#5 - Penyokong kuat Umno/BN
Benda nie memang aku kena pastikan habis - especially apabila bapak aku nie pantang tengok orang sokong pembangkang. Bayangkan la kalau bakal suami aku tu pembangkang, kompem bapak aku bising! Seriously, aku kena buat macam nie sebab tak nak timbul isu pergaduhan antara bapak mertua dengan bakal menantu.

#6 - Romantik and Gentleman.
Aku nie suka bermanja dengan orang - terutama dengan orang yang aku sayang (family, kawan or bakal suami). Jadi, sifat romatik dan penyayang nie sama sekali diperlukan sebab boleh layan karenah aku yang gedik lagi manja nie. Gentleman nie adalah orang yang menghormati kaum hawa dan sama sekali aku tak suka laki dayus!

#7 - Hati Ikhlas suka pada aku.
Aku nie memang memerlukan laki yang ikhlas hatinya yang suka sama aku. Bukan ape, bila laki tuu betul-betul suka kita, dia takkan berhenti suka pada kita disamping dia takkan putus asa untuk ambil hati kita. Haha, seriously, bukan senang nak orang nak ambil hati aku. Laki terakhir yang berjaya mencairkan aku pun ambik masa dua tahun setengah. Semoga berjaya buat insan yang nak menggoda aku (kata-kata manis takkan berkesan ke atas aku).

#8 - Boleh terima aku seadanya.
Setiap orang ade kelemahan, jadi macam tu juga dengan aku. Aku tak suka la laki komplen aku macam-macam. Contoh macam aku nie tak berapa pandai sangat. At least, aku berusaha juga you know, daripada tak buat ape-ape untuk memajukan diri. Plus, kalau dia boleh terima aku seadanya, aku akan terima dia sepertimana dia terima aku.

#9 - Bersifat matang sama sekali WAJIB!
Seriuosly, aku tak suke laki yang sikap tak matang dan kebudak-budakkan. Kalau dia suka tengok kartun, aku boleh terima lagi sebab aku pun kaki kartun. Sikap tak matang nie macam tak ade pendirian, pentingkan diri sendiri, terlalu demanding pada orang lain and etc. Matang pulak seperti ade pendirian yang teguh, bertanggungjawab (pada diri, agama dan orang lain), kuat berusaha, tidak mementingkan diri sendiri, and etc.

#10 - Have Sense of Humor.
Seriously, aku tak suka langsung dengan orang yang serious tahap gaban! Ye la, bukan ape, kalau setiap masa susah nak senyum and berlawak, susah la aku macam nie - tambah2 aku nie jenis suka main-main. Then, kalau aku buat lawak, kompem dia takkan gelak dan seolah-oleh aku gelak sorang-sorang macam orang bongok aje! Kalau dengan orang suke buat lawak nie, aku rase selesa sikit sebab at least ade entertainment. Kan? kan? Tak ade la aku rase macam tunggul.

#11 - Mempunyai sifat-sifat Mahmudah.
Sifat-sifat mahmudah adalah seperti setia, penyabar, peramah, baik hati, pemurah, rajin, tidak mudah putus asa, penyayang and etc. Aku suka laki yang ade sifat-sifat macam nie. Aku bebetul suke tengok laki baik. Baik yang aku maksudkan nie bukan yang berpura-pura baik, kalo boleh aku nak dia nie baik dengan semua orang - baik yang tua atau yang muda. Lebih kurang buat baik dengan seikhlas hati tanpa perlukan balasan.

#12 - I need a man who can cook!
Laki yang tak reti masak nie selalunya sebab dia tak pernah tolong orang perempuan kat dapur. Selalunya bila laki tak reti masak nie cuma tahu makan aje, tapi tak reti nak tolong. Seriously, memang macam tu hakikatnye - kaum adam, jangan nak marah yer, nanti cepat tua. Aku nie kalau boleh nak masak sama-sama dengan suami aku, because barulah rasa romantik dan dihargai.

#13 - Mempunyai pengetahuan AM yg luas.
Aku bukanlah nak laki yang genius atau yang gile pandai macam doktor tuu. Bukan, aku tak mahu orang yang pandai sangat, sebab aku sedar aku nie bukan pandai pun. Aku sedar diri aku sape - tak secocok dengan orang bijak pandai. Maksud aku dengan mempunyai pengetahuan am yang luas ialah dia tahu dan sensitif dengan perkara yang berlaku di sekeliling dia. It means that aku suka orang yang ambil tahu isu semasa.

#14 - Boleh tahan dengan sikap aku yang kuat membebel.
Aku memang kuat membebel dan garang. Selalunya yang jadi mangsa bebel aku ialah adik bongsu aku la. Mana tak membebelnya, penat-penat aku kemas rumah, tetiba aje rumah aku bersepah balik. Sape yang tak geram? Dah tu, masa aku suruh dia kemas, boleh lagi marah aku balik tu. Memang cari nahas laa. Last-last, dapat bebelan dari aku. Kalau perangai suami aku tu macam tu, siap sedialah kena fire dengan aku.. Seriously, aku pantang tengok rumah aku bersepah!

#15 - Tidak suke keluar malam/melepak.
Aku betul-betul tak suka kalau laki yang selalu keluar malam. AKU TAK SUKA. Then, kalo balik awal tak ape la jugak. Tapi tidak, siap balik lewat lagi. Eishh, panas betul bila ade orang macam nie. Bapak aku pun tak pernah keluar malam. Kalau keluar pun kadang-kadang aje - tu pun sebab nak beli barang atau ade urusan. Aku pelik jugak sebab bapak aku tak keluar malam, tapi macam mana abang aku boleh begitu berani keluar malam hingga balik lewat pagi?

Hahaha. Itulah ciri-ciri lelaki yang aku suka. Sebenarnya, ciri-ciri laki aku suka ade sikit ciri-ciri bapak aku. Cuma bapak aku tak reti masak dan tak reti nk uruskan rumah aje. Barang yang bersepah, semua aku dan kaum hawa yang kemas dan uruskan. Tapi macam mana pun, mak aku beruntung dapat bapak aku sebab bapak aku tu baik. Plus, bukan semua orang sempurna, kan?

sampai sini aje laa. Sekian dan wassalam.

22 comments:

dynac3064 said...

no komen..
kehkeh..

dynac3064 said...

Ala, komen jelah..

Permintaan yang cukup2..??

Mintalah, doalah pade Allah setiap kali lepas solat..
Insyaallah, Allah itu maha pemurah..
Pasti akan dihantarkan pademu lelaki idamanmu..

Adepun dari pemerhatianku, kalau disimpulkan, setiap ciri2 lelaki yang diidamkanmu ini, tidak lebih dari ciri2 lelaki soleh..

So, u make a perfect idaman..

~syaQuost~ said...

huhuhu..
aku memang xde can la..
hahahahaha..

sbb aku kearah pembangkang..
ish3..

=_=

Basri Faris said...

haha~
funny. :D
menarik!!

uNa !! said...

haha meee
mcm y aku ckp kat ym 2
y len seme aku stujuu
n aku pon nk gtu
kcuali y politik itewww
haha ;pppppppppppp

name:ajid_kol_jid said...

80% similar.
haha.
=P
nway.. thnx amy bg nasihat.
really appreciate it.
bile free??
keje da siap??

DarkArtz said...

huh, demand tul.........
tapi kan, nobody's perfect..........

NADESHIKO said...

dynac3064
Haha, tetibe aje rajin comment?
peliks~ haha xDD
AMIN~ moga2 dapat laa laki yang ade ciri2 di atas nie..^_^

NADESHIKO said...

~syaQuost~
wAhaha! Nasib ko la syaq~
ape nk buat~ hahaha
*pasan gilaa* wahaha

aku kompem, ko pas kan..?
haha xDD

NADESHIKO said...

Basri Faris
hahaha, thank you~ xDDD

NADESHIKO said...

uNa !!
hAhahaha~ xDD
Satu aje slack~ POLITIK~
hahaha xDDD

NADESHIKO said...

ajid_kol_jid
hahaha~ 80% similar?
kat mane yang tak similar tu?
hahaa xDD

haha, pasal nasihat tuu..
you're welcome ^_^
aku tak tau bila aku free..
kje tu pun tak siap lagi.. T_T

NADESHIKO said...

DarkArtz
Yes, that's right.
Sebab tu sy melonggarkan syarat2 mengeai paras rupa, pekerjaan dan harta benda.
Kalau sy nak kesempurnaan, dah lama sy nk org ensem, kaya dan ciri2 1st class tuu..kan? ^_^

~syaQuost~ said...

ya!
aku pas selamanya..

:::cebisan hatiku::: said...

emm....xsetuju no 5 tu..hehe...
dulu akk pon mcm awk...but lama2....keadaan tu bertukar...
n maybe..
awk pon akan rasai n laluinya satu hari nnt insyaAllah...

niat d hati nk komen lg byk..tp..p bace sendrik kt blog akk...

fatynlicious said...

wahaha..

penyokong kuat ehem.

tu pon termasok dalam ciri ciri lelaki idaman eh

NADESHIKO said...

fatynlicious
wahaha xDD
aduh! yerp! mesti ade!
untuk kesejahteraan bapak mertua dgn menantu di msa akan dtg..
hahahaha xDD

NADESHIKO said...

:::cebisan hatiku:::
owh akak ku syg~
daku terpasa melalukan sedemikian,,
demi atas kesejahteraan semua pihk~
hahaha..
sebab kite nak kawin sekali and tak nak cerai berai..
kdg2 sbb masalah politik dlm rumah tangge pun boleh jadi isu bercerai..
walaupun nmpak remeh..
tapi bila benda tuu jadi suatu masa nanti..
susah sgt...

NADESHIKO said...

~syaQuost~
semoga engkau bhgia dgn pas~
mwehehehe

KembokeciK said...

superrr..demand...kala ikin mawi da ni...hehe(errr...kalo saye nkmencube bule???)ehek3..(^0^)

Ryuuji said...

uihh..
bgos r ko..
bnyak giler ciri2 laki idaman ko..
hahahahaha..(O_o)
tp pepon smoge ko dpt jumpe ngan ciri2 laki idaman ko yer..
hahahaha(O_o)..

bd fabregas said...

uiiii, panjangye list diee.. sampaikn politik pn terlibat.. hehehe..

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View