18.2.09

5 Pengalaman Paling Cuak - #1 Abang Guard.

Dalam hidup korang mesti ada pasang surut, kan? Gembira, sedih, gila, nyanyok dan seangkatan dengannya - tambah-tambah lagi cerita yang paling cuak dalam hidup korang. Hari ni aku nak berkongsi sikit pasal pengalaman paling gila aku. Seriously, aku rase takut tambah rasa nak gila aje time benda nie melanda.

Seriously, nie pengalaman masa aku form 5. Dalam form 5 nie macam-macam berlaku dalam hidup aku dan perkara yang terjadi nie pun banyak mengajar aku tentang sesuatu. Ada la suatu hari nie, aku kena balik lambat sebab aku nak study kat sekolah aje. Aku malas nak balik cepat sebab aku nie bukan selalu belajar kat rumah. Aku lebih suka belajar kat sekolah. Kiranya aku tak boleh fokus kalau belajar dirumah. Aku dah pun memberitahu pasal aku nak study tuu kat bapak aku, jadi dia akan ambik amku dalam pukul 5.00 petang.

Masa tu, aku study la dengan sorang member aku, non muslim and indian - Sugunia. Kitorang dua orang aje dalam kelas tuu, so memang sepi laa kan. Study punya study, sampai satu tahap aku terasa letih sangat dan membuat keputusan untuk tidur. Oleh sebab aku tengok si Sugu tuu macam khusyuk dan tak mengantok, aku mintak la dia kejutkan aku dalam 3.45 petang; sebab nak sambung balik study.

Tido..punya..tido..tetiba aku rasa macam perasaan tak sedap hati - didatangi oleh suara seseorang (lelaki) yang memangggil "awak.." ke arah aku. Aku ingat aku masih bermimpi tapi entah macam mana, aku terus membuka mata aku tanpa sebarang sebab - automatik. Seorang abang Guard depan mata aku. Astaghfirullah!

Keadaan menjadi sepi. Dia tengok aku, aku tengok dia. Memang aku terkejut gila time tuu. Lidah aku terkelu dan tak tahu nak cakap apa sebab memang dah cuak gila weh! Bayangkan la, korang tido secara menyandar atas kerusi kayu dan ada orang tengok korang tido - LELAKI pulak tuu!

Kalau abang atau bapak aku tak ape la gak, nie orang yang tak ade kaitan dengan darah daging aku tengok aku tido. Kalo korang la, ape yang korang rasa..?? Aku dah start pikir lain-lain dah dan abang guard yang tengok muka aku yang macam lain macam tuu pun dan rase lain macam. Huhu, rase sebersalah agaknya. Haha.

Kemudian abang Guard tuu bersuara;

"Hurm..saye nie nak kunci pintu, awak nak balik ikut mana..?"

"saye balik ikut jalan belakang..."

"Urmm..nanti kalau nak balik bagitau sebab senang sikit saye nak kunci pintu nanti.."

"ok....." (dalam keadaan blur sebab baru bangun tido..)

Huhu, buat macam tak ade pape plak, jadi aku pun bagi respons yang positif. Malas nak pikir bukan-bukan pasal orang sebab tak elok la. Selepas aje abang tu blah ke pondok jaga (pondok security la tuu) aku pun cepat-cepat kemas barang sambil melihat jam tangan aku. Ya Allah! jam sudah menunjukkan 4.45 petang! Kelam kabut aku kemas barang time tuu. Dalam-dalam kemas barang tuu, boleh lagi aku terfikir;

"Aku tido macam mane la tadi..? Aishhh! Malu betul! Menyesal tak tido secara tutup muka atas meja..."

Then, aku tefikir, mana pulak si Sugunia nie? Pergi tandas ke..? Atau dah balik rumah?? Dia tak kejutkan aku ke..? Alhamdulillah, terjawab jugak soalan aku pasal Sugunia tuu. Masa aku kemas-kemas barang tu, tetiba aku nampak surat daripada Sugunia atas meja aku. Dia tindihkan surat dengan buku, mana la aku nak nampak. Dah kemas separuh mati, baru la nampak. Surat dia berbunyi macam nie;

"Amy, aku balik dulu yerk. Sorry erk. Aku dah bangunkan ko, tapi ko tak bangun-bangun.. So, aku blah dulu. Tata."

Aishh! Nie yang paling aku benci nie. Aku nie kalau dah dapat nikmat tido, memang tido habis. Suara orang kat sekeliling aku memang tak akan aku endahkan. Bila kejadian macam nie dah berlaku, memang betapa bahayanya kalau TIDO MATI nie. Tapi tido mati nie ade kebaikkannya jugak, macam kalau ade benda (benda tuu laa...) kaco korang time korang tido, korang takkan rase pape..kan..? kan..? kan..? haha.

Jadi lepas kemas barang, panjang umur, bapak aku pun sampai pada tepat pada masanya. Aku pun balik dengan rase malu + menebalkan muka aje la. Aku tak bagitau pun kat abang tuu yang aku nak balik, aku terus aje balik macam tuu aje. Tak nak la, malu laa..

Esok hari tuu, aku dah okay dah. Tak fikir pun benda bukan-bukan. Aku jadikan benda yang berlaku tuu pengalaman dan aku jugak jadikan ia sebagai pengajaran untuk tidak tido di sekolah lagi. Memang aku motivate diri aku habis-habis la sebab nak kembalikan semangat diri balik. Benda dah berlaku, bukan kita boleh ubah pun. Jadi, aku menggagahkan diri aku untuk pergi ke sekolah dan buat macam tidak pernah berlaku ape-ape.

Tapi, lain pulak jadinya. Kejadian semalam tuu telah jadikan keadaan semakin rumit. Korang nk tahu tak ape sebabnya..? Aiyoh, abang Guard tuu la, kasi aku surat. Dei! Dia tahu nama aku. Then aku tengok laci bawah meja aku, ade fail BM. adoiyaii! Menyesal aku letak file tu kat situ. Kalo aku tak taruk ape-ape kat bawah meja aku, kompem dia takkan tahu nama aku!

Dalam surat tuu menyatakan perasaan dia yang rasa sebersalah pasal perkara yang dah berlaku semalam tu. Dia mintak maaf la kat aku - sebab masa dia kejutkan aku semalam tuu, muka aku macam muka orang cuak + takut. Dan kalo boleh dia nak aku rahsiakan benda nie daripada orang lain - terutama pihak cikgu kat sekolah aku tuu sebab takut kena pecat ke ape ke. Aku tak kecoh pun, diam-diam aje la.

Then yang aku tak paham boleh pulak jadi sesi perkenalan pulak. Tetiba pulak dia nak kawan dengan aku. Siap perkenalkan nama dia, umur dan hometown dia. Bukan tu aje, siap bagi nombor telefon tuu. Tak boleh blah betul. Dia bagitau lagi, kalau ada masa, balas la. Kalau aku tak balas, dia paham sebab aku nak fokus untuk SPM aku.

Masa aku dapat surat tuu, memang cuak aku datang balik. Tangan aku terketar-ketar aje masa baca tuu, jadi tak senang duduk dibuatnya - dan benda yang aku nk lupakan tuu datang balik pulak! Aku jadi cuak sebab fikir balik macam mana aku tido time tuu. Aieehh! SERAM LAA! Buat penat aku motivate diri aku aje. Seriously, aku memang tak suka bila benda macam nie terjadi. Benda nie berlaku secara pantas dan mendadak.

Ape-ape pun, aku tetap cuba menenangkan diri aku. Aku cuba fikir positif dan in the same time aku buat bodoh aje. Aku tak balas langsung surat dia tuu. Malas la aku nak layankan sangat benda remeh temeh macam tuu. Banyak lagi benda penting yang perlu aku fikirkan. Jadi, aku buat macam aku tak dapat ape-ape surat. Bukan la sebab dia Guard, aku tak nak kawan dengan dia. Aku tak kisah kawan dengan sape-sape. Cuma, aku ade alasan aku yang tersendiri.


6 alasan aku sebab aku tak nak kenal rapat sangat dengan Abang Guard:
1) Aku tak kawan dengan dia sebab aku tak nak timbul kontrolversi pasal pelajar dengan pak guard sebab sebelum nie ade timbul cite-cite macam nie. Aku tak nak melibatkan diri dalam cerita yang mungkin jatuhkan reputasi aku.

2) Jaga maruah aku sebagai perempuan. Aku bukan kenal sangat dengan abang Guard tu, jadi aku tak tahu la dia nie ade niat baik atau tak. Memang aku ade masalah nak percaya pada laki.

3) Tambah2 cikgu kat skolah aku nie suka pikir bukan-bukan. Jadi, aku kena jaga diri aku daripada pandangan serong orang ramai.

4) Bapak aku merupakn cikgu di sekolah situ. Kalau aku kawan dengan abang guard tuu, dan mana tahu suatu hari nanti ade kontrolversi pasal aku, tak kesian ke kat bapak aku? Aku fikir bapak aku aje. Plus, bapak aku bukan berkenan sangat aku kawan dengan laki.

5) Abang Guard tu sendiri. Bila aku kawan dengan dia, maybe akan muncul cite-cite kontrolversi. Macam peribahasa melayu selalu cakap, "sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah." Sehebat mana pun aku menyembunyikan cite nie, kalau Allah nak cerita nie terbongkar, memang takkan selamat la. Silap haribulan paling teruk maybe dia kena pecat atau paling okay maybe kena ditukarkan tempat kerja dengan ade mark hitam.

6) Aku nak SPM. Even member-member aku pun aku tak layankan sangat. Aku layan yang tertentu aje- the special one. Kalo yang tak penting tu, aku letak kat tepi dulu. Bukan sombong atau dingin, cuma aku busy dan banyak kerja yang aku kena buat.

Ade la suatu hari nie aku balik lambat lagi. Aku tunggu bapak aku dengan Sugunia (lagi..) kat pintu pagar utama sekolah aku tu. Memang tak sangka habis la, dia jaga hari nie. Korang tau-tau aje la, keje security guard nie kan ada shiff dia. Tapi aku betul-betul tak sangka hari tuu shiff dia. Tapi nasib baik la ade Sugunia, memang save sikit la dan tak adalah rasa kekok sangat.

Aku pun buat bodoh aje la, sambil sembang-sembang dengan Sugunia. Sambil sembang-sembang tuu, aku main-main la dengan sekor kucing kat skolah aku nie. Manja betul kucing tuu. Aku pengang sikit kepala dia, dia terus melekat kat atas riba aku. Fuh, manja dan best - siap tido lagi atas tiba aku tuu. Ingat riba aku nie katil ka..? Adeh, layankan aje la kucing tuu sambil sembang-sembang dengan si Sugunia tu.

Tetiba si Sugunia tanya aku;

"Weh Amy, abang guard tuu tengok ko la. Apsal hah..? Lain macam aje aku tengok dia.."

Adoihh! Dei, Sugu, apsal la ko cakap macam tu! Lagi la tambah cuak aku! Jadi, sebab nak cover keadaan, aku bagi respons yang positif.

"Entah. Biar la dia, Sugu." Sambil-sambil tukar topik, "comel la kucing nie! Manje plak tu! Haha."

Sembang punya sembang sambil-sambil tunggu bapak aku, Sugunia pulak balik dulu. Owh Noooo! Jangan pergi Sugunia! Wait for me! Nak tak nak, Sugunia kena pergi gak, sebab mak dia dah sampai. Time tuu macam-macam persoalan dalam kepala otak aku nie; ape pasal la bapak aku selalu aje ambik aku lambat? Tak boleh ke sekali sekala dia pulak yang tunggu aku..? Adoyaii~

Jadi, setelah si Sugunia beredar, tinggal la aku, kucing comel tuu dengan abang guard kat bahagian pagar depan sekolah aku tu. Aku masih buat bodoh, sambil menunggu bapak aku, aku bermain-main dengan kucing yang ada kat atas riba aku tu. Tetiba aku tersentak seketika sebab ade orang tegur aku dari dari pondok security - abang guard tuu la, sape lagi.

Aku pun sembang la dengan dia - dalam jarak jauh lebih kurang 2-3 meter macam tu la. Aku memang tak berani nak dekat dengan laki. Kalau boleh, aku jarakkan diri aku dengan laki, tak kiralah dia sepupu aku ke ape ke. Memang aku rasa tak selesa bila dekat dengan laki. Alhamdulillah, abang guard tuu pun nampak and mula tahu aku nie macam mana, dia pun tak berani nak dekat dengan aku.

Sembang macam biase aje la. Dia tanya aku tunggu sapa dan ada gak benda lain cuma aku lupe. Then, tetiba pulak dia tanya pasal surat tu, tanya la sama ada aku dah buang ke belum. Haha, nak tau jugak pasal surat tu. Aku rase sebersalah pulak nak jawab soalan dia yang tu. Surat tu aku tak buang, tapi aku lupe aku taruk kat mana. Haha, so, bukan dikira buang kan..? Tapi aku cakap yang aku dah buang.

Haha, lepas aku cakap macam tu, muka die macam berubah - macam kecewa pun ade. Aku naik pelik, nape tetiba muka dia terus berubah..? Takkan pasal surat pun terasa..? Aiyoh, lantak la. Then, dia tukar topik dan sembang menda lain. Aku rasa kitorang sembang macam bengong aje, yer la sembang dalam jarak jauh. Terutamanya bila aku nie ade sound trouble. Bila tak dengar, aku akan cakap 3 menda nie:

- hah?

- apa..??

- erk..???

Haha, sampai abang tuu dah naik pening masa cakap dengan aku. Haha, lawak aje. Tersengih aje laa aku time tu. Wahaha. Then, dalam 10 minit kemudian (aku dengan dia cakap dalam 10 minit aje), bapak aku pun sampai. Bapak aku datang bawak motor dia. Adoi, nie yang aku geram nie. Aku paling tak suka naik motor especially when aku pakai baju kurung. Yer la, dah nama pakai kain, mesti terselak nampak kaki, kan? Kalau pakai seluar tak apa la jugak. Adeih..geram..geram..

Masa aku menuju ke arah bapak aku, dia buat reaksi muka yang menanyakan, "bapak awak ke..?". Haha, aku tersengih aje la masa tu sambil menundukkan muka tanda sebagai "yer". Masa aku cakap macam tu, dia sempat lagi buat muka kantoi. Dia tak sangka aku anak cikgu sekolah situ. Haha, pada luaran aku nampak neutral tapi dalam hati aku gelak besar. Nasib ko la abang guard sebab dah terkantoi dengan anak cikgu kat situ. Wakaka!

Bayangkan la kalo aku bagitau kat bapak aku pasal perangai abang guard tu, tak ke naya dia, kan? Silap hari bulan boleh kena pecat. Tapi entah la, aku malas nak kecoh dan keruhkan keadaan. Jadi, aku senyap aje la.

Lepas kejadian tuu, alhamdulilah, tak berlaku ape-ape dah. Hidup aku berjalan seperti biasa. Alhamdulillah, aku rase bersyukur sangat sebab bapak aku adalah penyelamat aku dalam cerita nie. Thank you abah. Haha, ape-ape pun aku masih dapat rasakan tindakkan aku wajar dilakukan. Bayangkan la, kalo aku layankan sangat si abang guard tu, tak tahu la akan jadi ape.
Dalam nie aku panggil dia abang guard dan bukannya pak guard sebab dia nie masih muda - dalam lingkungan below 30-an.

Alhamdulillah, cerita nie berakhir dengan benda yang mengejutkan tapi baik. Haha, aku bersyukur sesangat sebab aku merasakan Allah juga telah membantu aku. okay la, sampai sini sajalah aku bercerita. Wassalam.

10 comments:

monster la la land said...

ohhh ameee!!
aku time bace abg gad tuh dok depan kao teros seramss tau tak
har har har!
ta sangker yerr abg gad tuh peramah meno..hikhik
yg mane weiyy
aku palen ta suke pak gad dulu tuh
pangai cam kambing sesat
ak denga die pena wat tuuut ngn dak skola kite
wallahualam lar
tapi siyers larh..abg gad ko tu klaka
hihih
si sugunia pon lawok gak
buleh lak die blah gitu jer
aiyyo..rindu lak na masok 5sn2 balek
sob sob..
miss skola sgguh2
;((

NADESHIKO said...

hahaha xDD
abg guard yg aku jumpe nie bagi aku agak baik la gak..
yer la, kalo die tak baik..
dah lama die ambik kesempatan kat aku..
tapi die nie okey je aku tengok..
jap2..
pak guard yang buat benda alah tuut tu yang mane satu zul..?
aku dah kompius dgn pak guard kat skolah kite..
ko perkenalkan sikit..
hahaha xDD

Haha, aku rinduk gak kat kelas 5sn2..
cuma, ade ke orang akn rindu kat aku..?
hahaha xDD

KembokeciK said...

waaa..panjang gilee cite..tapi menarik aaa lia...pengalama2 camni yang saye suke bace ooo..tak rugi folo...hek3...tapi kan...saye nasihat aak aa...jangan di buat lagi tido dalam kelas sorang2 camtu...naye kang...tau2 je la zaman skang ni..mcm2 ble jadi..hope god save u from any worse thing k..

youeiLL said...

salut tul ko xlyan pak guard tu ...
ade ciri2 pervert gak pak guard tu O__O

mcm2 pengalamn kalo sbut skolah >__<

NADESHIKO said...

kembo
Tu la, memang sy dah trauma nak tido kat tempat selain daripada rumah sendiri. Hahaha, alhamdulillah, Allah slamatkan sy time tuu..syukur~ xDD aminn~
thanks for your comment erk! xDD

NADESHIKO said...

Pia
tu la, sekolah merupakan tempat kite kumplul pengalaman orang kate la kan..
hahahaha..thank you..thank you..
seram woah..tak la nk layan org yg aku tak bape kenal..
hahaha

bd fabregas said...

hahaha.. lawak tol cite ni.. mesti abg guard tu hensem kn, sampai terbawa-bawa sampai dalam blog..

NADESHIKO said...

bd fabregas
hensem..? hohoho, i dont think so..
muke dia biase aje, simple looking face...
sy tulis mnde nie sebab pengalaman cuak..
seram..bukan sebab hensem atau tak..

una said...

whahahah ameee
aku ase entry mcm neh tapayah gmbo
sebab cite ko neh wt aku lg2 nk follow baca
harhar
sian gad tu
kecewa abes dye
kusangka kn pns hingga keptg
upe nye ujn ditgh hr
wekkekekke

NADESHIKO said...

una
Hahaha xDD
unaaa!~ lawak la komen ko~
hahahahahha

JOMPS Photobucket Di Sebalik 'sitinurhudahusna'...
x-poshop.blogspot.com
AHMADSUFI6177's BLOG
Photobucket
!僕はまだ何も知らない.
Salam persinggahan and Welcome dear Guest!
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nada skema, aku ingin mengucapkan terima kasih bebanyak bagi insan-insan yang sudi melawat, memijak, menerajang blog aku aku yang tak seberapa nie. Aku juga mahu berterima kasih kepada pendatang haram (silent reader), pembaca sah (yang siap komen), dan juga kepada yang sudi menjadi follower aku. Sebagai tanda aku menghargai kepayahan korang, akan aku menjadi follower korang jugak. Hahaha, thank you very much. Anyway, Blog aku nie hanyalah blog biaser, tak adelah cerite yang menakjubkan yang aku tulis. Aku tekankan disini; cerita biase daripada budak biase. Itu aje laa, harap maklum. !View